Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2018. Március 19. 20:48, hétfő | Helyi

Megnyílt Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus kiállítása Győrben

Megnyílt Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus kiállítása Győrben

"Áramlás" címmel nyílt meg hétfőn Győrben, Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, a magyar fotográfia nagyasszonya, Érdemes és Kiváló Művész fotókiállítása.

A kiállítás a Győri Tavaszi Fesztivál keretein belül került megnyitásra, Rózsavölgyi László Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke méltatta.

Léleksimogató zenével közreműködtek a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai: Keszei Johanna és Amdegha Lilla fuvolán és Baross Ádám zongorán.

Keleti Éva már a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Képei a hazai színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő előadásait, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait örökítette meg.

"A művészi alkotás akkor válik eleven élménnyé, ha megindítja a csodálatos áramlást, amelyik az alkotó és a közönség között mindkét irányban képes hatni. Keleti Éva fotográfiái nemcsak erre képesek, hanem a múlt és jelen között, sőt a különféle művészeti ágak között is kapcsolatot teremtenek, így a mindenkori közönség átélheti azt a bizonyos „flow” élményt. Képeit nézve belekerülünk egykori csodálatos mandarinok, balerinák világába vagy a legendás színészházaspár, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán életének legbelsőbb áramába.
Keleti Éva művészete elmélyülést, kalandot és igazi élmény-áramlást indít el a kiállítóterem falai között."

A Kossuth-díjas fotográfus többek között hangsúlyozta azt is, hogy munkáiban fontosnak tartja a valóságot megmutatni, ápolni.

Hajba Ferenc újságíróval beszélgetett. Elárulta, hogy készült Tímár Józsefről a híres "Az ügynök halála" előadásból a fotója, mely jelenetből szobor készült a budapesti Nemzeti Színház mellé.

A tárlat a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében ingyenesen tekinthető meg, 2018. március 20. - április 6. között hétfő- péntek: 13:00-16:00-ig.

Írta: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.

2024. Május 16. 08:13, csütörtök | Helyi

Kollégánk, Meronka Péter – Gyulai István díjat kapott! Büszkék vagyunk rá!

A Gyulai István díj, a sportújságírás teteje hazánkban! Idén ezt a mi kollégánk, Meronka Péter vehette át Gyulán!

2024. Május 16. 07:19, csütörtök | Helyi

Szőlészek figyelem!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozók figyelmét, hogy a tevékenységük bejelentésének határideje 2024. május 20.

2024. Május 15. 10:31, szerda | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák