Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Május 14. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mégsem olyan egészséges a vörösbor?

Mégsem olyan egészséges a vörösbor?

Mégsem tesz olyan jót az egészségnek a vörösbor - állítják kutatók, akik az ital összetevőit vizsgálták.

A kutatás keretében Olaszország Chianti régiójában élő mintegy 800 falusi egészségét figyelték meg, hogy megnézzék, a szeszes italnak bármilyen észrevehető hatása van-e. Összességében nem találtak arra bizonyítékot, hogy a resveratrol nevű összetevő védene a szívbetegségektől vagy meghosszabbítaná a várható élettartamot - írja a BBC.

Eddig már számos tanulmány igyekezett megmagyarázni, hogy a franciák körében miért olyan alacsony a szívbetegségek aránya annak ellenére, hogy köztudottan magas zsírtartalmú ételeket fogyasztanak.

Ezek a tanulmányok kimutatták, hogy a vörösbor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök csökkentik a gyulladást. Ezért a tudósok úgy vélték, hogy ezek közös összetevője, a rezveratrol magyarázhatja a kedvező hatást.

Richard Semba, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatója és csapata azonban erre nem talált bizonyítékot. A vizsgálat keretében két toszkán kisváros 783, 65 évnél idősebb résztvevőjének egészségügyi állapotát vizsgálták meg. A vörösbor ivása ezen a területen ugyanis az élet részének számít.

A kilenc éves időtartam alatt a résztvevők közül 268 férfi és nő halt meg, 174-nél alakult ki szívbetegség, 34-es lettek rákosak. A vizeletvizsgálat rezveratroltartalma azonban nem mutatott összefüggést sem a halál, sem a szívproblémák, sem a rosszindulatú daganatos betegségek rizikója között. Emellett nem találtak kapcsolatot a vérben található, gyulladást jelző anyagok szintjével sem.

A szerző szerint a bor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök fogyasztásának bármely kedvező hatása más közös alkotóelemből eredhet, és nem világos, mennyit kell belőlük enni vagy inni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.