Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Február 03. 14:03, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Megtorpedózták a Holdra szállást

Megtorpedózták a Holdra szállást

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal törli a Holdra visszatérés tervét. A programot az előző elnök, George Bush hirdette meg, de Barack Obama költségvetési megszorításai miatt lefújták.

40 évvel Neil Armstrong történelmi bejelentése után messzebb került a Földtől a Hold. „Kis lépés egy embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek" - közölte 1969. július 21-én Neil Armstrong, amikor az Apollo 11 űrhajó holdraszálló egységének lépcsőjéről a Hold felszínére lépett. A NASA a 70-es években még 5X ismételte meg a Holdra szállást. Az űrhajókat az amerikai fővárosban megnyitott Smithsonian repüléstörténeti múzeumban csodálhatják meg az érdeklődők.

„Mi voltunk a föld leghatalmasabb tudományos hatalma a múlt században, és ezt az évszázadot is jól kezdtük, folytatni kellene a programot" - mondja egy múzeumlátogató. Társa úgy fogalmaz Obama döntéséről: „Egyszer azt mondják, hogy van víz a Holdon, egyszer meg azt, hogy nincs. Hogyan győződhetnénk meg erről anélkül, hogy ismét visszamegyünk? Sehogy. Nevetséges dolog, ha leállítja".

Az első Holdra szállás óta 4 évtized telt el, és még legalább egy évtized eltelik, mire újra ember léphet a Holdra. George Bush korábbi elnök programot hirdetett a visszatérésre, de ezt Barack Obama elnök most benyújtott költségvetési tervéből törölte. Szerinte most fontosabb dolgokra kell az adófizetők pénzét költeni.

„Visszatérni a Holdra nagyszerű ötlet, de most sokkal fontosabb dolgokra kellene költenünk a pénzünket" - közölte egy diák, aki a riporter kérdésére az egészségügyi reformot és az oktatás fejlesztését nevezte meg.

Amerika elvesztheti az előnyét

Barack Obama a magáncégeket is bevonná az űrkutatás költségeinek finanszírozásába. Az amerikai állam persze nem vonulhat ki teljesen a területről. Az egyik legsürgetőbb feladat az űrsiklók cseréje lesz. Az utolsó fellövést jövőre tervezik, ráadásul a Nemzetközi Űrbázis élettartamát is meg kell hosszabbítani. De ha az Egyesült Államok sokat tétovázik, lassan elveszítheti technikai előnyét, és akkor egy-két évtized múlva nem amerikai, hanem kínai űrhajós lép majd a Hold felszínére.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.