Városlista
2022. december 8, csütörtök - Mária

Hírek

2010. December 13. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Megtudhatjuk, ki lesz a jövendőbelink, de ne mossunk

Megtudhatjuk, ki lesz a jövendőbelink, de ne mossunk

Tucatnyi népszokás és jóslás köthető Luca napjához. December 13-a volt a Gergely-naptár bevezetése előtt az év legrövidebb napja és a téli időszámítás kezdete, gonoszjáró napnak tartották, többfelé fokhagymával védték magukat a

A Gergely-féle naptárreform előtt december 13-a volt az év legrövidebb napja, a téli napforduló kezdete. Az emberek féltek, hogy megjelenik náluk a gonosz, főleg a boszorkánytól tartottak. Több szokás is kapcsolódik a rossz távol tartásához: többfelé fokhagymával kenték be az emberek és állatok homlokát, hogy ne bántsa őket a gonosz, de ehhez köthető a lucaszék készítése is. Ennek lényege, hogy december 13-tól karácsonyig kell kifaragni a széket, kizárólag fából. Az éjféli misén ezen állva meg lehet látni a boszorkányt, akinek szarv jelenik meg a fején.

A Luca-kalendáriummal a következő év időjárására lehet következtetni: fel kell jegyezni az időjárás jellegét a Luca napja és karácsony közé eső tizenkét napon, ezek pedig megmutatják, hogy a következő év hónapjaiban milyen idő várható. A Luca-cédula abban segít, hogy a fiatalok megtudják, ki lesz a jövendőbelijük. Tizenkét papírra egy-egy nevet kell írni, minden nap kidobni egyet, karácsonykor meg kell nézni az utolsót, azon áll a leendő pár neve. Többfelé búzát hajtattak Luca napja és karácsony között, ez megmutatta, hogy milyen lesz a termés a következő évben. December 13-án régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. (lm)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 08. 13:20, csütörtök | Belföld

Nyolcvan százalékkal emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma

Európai összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, nyolcvan százalékkal emelkedett Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma az elmúlt években.

2022. December 08. 13:18, csütörtök | Belföld

Korábban érkeznek a januárban esedékes családtámogatási ellátások

Korábban érkeznek a januárban esedékes családtámogatási ellátások - tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön a Facebookon.

2022. December 08. 13:14, csütörtök | Belföld

Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt

Idegen anyag, szövetdarab lehetséges jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Genuss Plus Kids Mini Perecet a Rossmann Magyarország Kft.

2022. December 08. 13:09, csütörtök | Belföld

Brutális a novemberi inflációs adat!

Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.