Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. November 13. 11:53, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Megváltozott a csehek étlapja az 1989-es rendszerváltozás óta

Megváltozott a csehek étlapja az 1989-es rendszerváltozás óta

Megváltozott a cseh lakosság étrendje az 1989-es rendszerváltozás óta.

Kevesebb húst, kenyeret és burgonyát, viszont több zöldséget, rizst, fehér péksüteményt és édességet fogyasztanak. Több alkoholt és üdítőt isznak, mint 1989 előtt - derül ki abból a kimutatásból, amelyet a Cseh Statisztikai Hivatal a bársonyos forradalom 25. évfordulója alkalmából hozott nyilvánosságra.
Bár a megváltozott étrend a kimutatás szerint egészségesebbnek tűnik, mint a korábbi, a csehek - elsősorban a gyermekek - körében egyre gyakoribb az elhízás. Szakértői vélemények szerint ez alapvetően a korábbinál jóval kevesebb mozgás, sportolás következménye.
Míg 1989 előtt évi 97 kilogrammal történelmi csúcsponton volt a húsfogyasztás, azóta folyamatosan csökken és 2012-ben minden cseh állampolgár átlagban 77,4 kilogramm húst fogyasztott el. Nagyon esett - 30 kilogrammról 8 kilogrammra - a marhahús fogyasztása, szakértők szerint elsősorban az ára miatt. Ugyanakkor a csirkehús fogyasztás megduplázódott. A lakosság körében továbbra is a sertéshús a legkeresettebb, évi 40 kilogrammal.
Nagyon visszaesett a tej- és a tojásfogyasztás, míg a tejtermékeké emelkedett. A vaj- és a zsírfogyasztás majdnem ötven százalékos visszaesése, valamint a növényi eredetű zsiradékok nagyobb mértékű fogyasztása következtében csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Csehországban - mutatott rá Pavel Suchánek táplálkozási szakértő a televízióban.
Össztársadalmi gonddá nőtte ki magát a gyermekek elhízása. Míg korábban az elhízott hétéves gyermekek aránya 1,6-1,8 százalék között mozgott, jelenleg ez az arány meghaladja a hét százalékot. Egészségügyi szakértők szerint ez az egyre mozgásszegényebb életmód mellett részben annak is következménye, hogy a gyerekek körében nagyon megnőtt a tésztafélék és a különféle hamburgerek fogyasztása.
Nagyot változott a gyümölcsfogyasztás, elsősorban annak összetétele. Míg a rendszerváltás előtt átlagban 70 kilogramm gyümölcsöt fogyasztottak a csehek személyenként, manapság 75 kilogrammot, miközben a déli gyümölcsök fogyasztása majdnem megduplázódott, 16 kilogrammról 29 kilogrammra nőtt. Mérsékelten - 78 kilogrammra - nőtt a zöldségfogyasztás is.
A sörfogyasztás csekély mértékben - a fejenkénti 151 literről 148,5 literre - mérséklődött, viszont megugrott az alkoholmentes üdítők fogyasztása - 108,5 literről 278 literre. Megnőtt a borfogyasztás és a tömény italok fogyasztása is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.