Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2017. Június 29. 13:42, csütörtök | Életmód
Forrás: hirado.hu

Megvan a zsarolóvírus ellenszere?

Megvan a zsarolóvírus ellenszere?

Egy izraeli cég alkalmazottja szerint megtalálták a világszerte károkat okozó Petya néven ismert zsarolóvírus ellenszerét.

A Symantec számítástechnikai vállalat szakértői egy egyszerű megoldást javasoltak a vírus ellen. Állítólag a vírus C:\Windows\perfc. nevű fájlt keres a számítógépen, s ha ezt megtalálja, akkor leáll, és nem fertőzi meg a gépet. A szakértők azt tanácsolják ezért, hogy a felhasználók hozzanak létre a gépükön egy ilyen, csak olvasható fájlt.

Megtalálta?

A Háárec című újság honlapja szerint a Cybereason izraeli cég egyik alkalmazottja rájött, hogy miként lehet egyszerűen blokkolni a Petya néven ismert zsarolóvírust. A kedden az egész világon és Izraelben is tovagyűrűző, a Petya nevű vírust felhasználó hackertámadás ellenszere egy meghatározott nevű fájl jelenléte lehet. “Amikor a rosszindulatú szoftver dolgozni kezd, elsőként ellenőrzi a múltban futott és titkosított mappákat, hogy kétszer ne titkosítsa őket”- hangsúlyozta Serper a Háárecnek.

“Az aktiváló fájl nevét keresi a Windows mappán belül (C:\windows\perfc)), és ha megtalálja, akkor nem aktiválja a titkosítást, mert már megtámadottnak véli a számítógépet” – tette hozzá, de kifejtette, hogy módszere nem megöli a vírust, hanem “oltást ad ellene” a még egészséges gépek számára.

Másodvélemény

A támadást a hackerek az M.E.doc adatszolgáltatási és iratkezelési programon keresztül hajtották végre – mondták az ukrán hatóságok. A program rendszeres időközönként frissítést kér, és ha ezt végrehajtják, a vírus telepíti magát. Az ukrán hatóságok ezért azt javasolták, hogy a frissítéskérést utasítsák vissza az ilyen programmal rendelkezők a számítógépükön. Az M.E.doc. könyvelési program készítői az UNIAN ukrán hírügynökség szerint viszont azt állítják, hogy a vírus nem ezen keresztül hatolt be a számítógépekbe, mert a legutóbbi frissítéskérést még június 22-én, azaz a támadás előtt öt nappal küldte a program.

A zsarolóvírusnak a Kaspersky Lab orosz számítógépes biztonsági cég az ExPetr nevet adta, mert arra a megállapításra jutott, hogy az többsornyi kódazonosság ellenére nem tartozik a Petya víruscsaládhoz. ”Adott esetben egy új rosszindulatú szoftvercsaládról van szó, amely funkcionalitásában eltér a Petyától” – közölte a Kaspersky.

Korábban az Europol jelezte, hogy beszáll a vírus elleni harcba. Ahogyan beszámoltunk róla, az OTP leányát is megtámadta a kártevő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.