Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Április 14. 08:07, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Megyei és győri katasztrófavédelmi ifjúsági verseny

Megyei és győri katasztrófavédelmi ifjúsági verseny

Már 16 éves hagyománya van a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megrendezésének.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a győri katasztrófavédelmi kirendeltség szervezésében április 13-án reggel 8 órai kezdettel vette kezdetét a Győr környéki iskolák helyi versenye, illetve a megyei döntő a Győri Egyetemi Csarnokban, a Mobilisben és a környező füves szabad területen.

A rendezvényt Radnóti Ákos, a város alpolgármestere és Sallai Péter tűzoltó dandártábornok a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, s köszöntötték a szép számmal érkezett csapatokat.

A csapatok a megnyitón eligazítást kaptak a verseny menetével kapcsolatban és a Győri Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Arany Szöcskék kötélugró csapatának látványos bemutatóját is megtekintették.

A megyei versenyre érkező, a helyi versenyeken elsőként végzett csapatok, összesen hat négy fős csapat Sopron, Mosonmagyaróvár és Kapuvár környékéről érkezett. Ott már az elmúlt hetekben eldőlt, hogy általános iskolai, illetve középiskolai kategóriákban ők a legjobbak. A győri helyi versenyen 28 csapat indult, köztük egy vendég szlovák csapat is, így összesen 34 csapat szállt versenybe az első helyekért.

Az általános és középiskolai csapatok elméleti és gyakorlati feladatok sorozatával találkoztak, összesen kilenc állomáson kellett változatos és érdekes, a tűzvédelemhez, a polgári védelemhez, az iparbiztonsághoz és a vízvédelemhez tartozó feladatokat megoldani a fiataloknak, minden állomáson meghatározott idő állt a feladatok végrehajtására.

A versenyszámok között volt tesztírás, vízkár-elhárítási feladat, - ahol az általános iskolásoknak nyúlgát építés, a középiskolásoknak buzgár elfogás is feladata volt. A versenyzőknek elsősegély nyújtási ismereteikről is számot kellett adniuk, az Országos Mentőszolgálat munkatársainak irányítása mellett sérülteket kellett osztályozniuk, majd szakszerű elsősegélyben kellett részesíteniük őket.

Tűzoltói tudásra is szükségük volt, hiszen puttonyfecskendővel kellett célba lőni, de a mentőkötél szabályos fűzése is a feladatok része volt. Egy másik állomáson térlátást segítő ügyességi feladatok és szimbólumok felismerése következett, itt kiderült ki ismeri fel a veszélyes anyagokat, ezeket aztán meg is kellett keresni a katalógusokból és az anyag tulajdonságait felsorolni. Majd kisebb kockákból kellett kirakni egy nagy kockát úgy, hogy a rajta lévő kép a meghatározott anyag tulajdonságára vonatkozzon.

A fiataloknak élményt jelentett a füsttel telített sátor, ahol különböző tárgyakat, szakfelszereléseket kellett felismerni tapogatással, majd kihozni azokat a füstből. A versenyfeladatok között volt térképismereti, helymeghatározási a viharjelző rendszer működésével kapcsolatos kérdés is, majd tűzoltói szerelési feladatok is várták a diákokat. Itt alapvezeték és első sugár szerelését kellett végrehajtaniuk, majd csatlakoztatni a gépjárműfecskendőhöz, végül szabályosan visszaszerelni. Végezetül INSARAG és mentési feladatokat is meg kellett oldaniuk, szabályosan beöltözni védőruhába, majd átszállítani (megmenteni) társaikat egy meghatározott szakaszon.

A gyerekek élvezték a feladatokat, szinte minden csapat teljes erőbedobással, felkészülten küzdött az első helyekért. A versenyzők bizonyították felkészültségüket a katasztrófavédelem területén. A csapatok a nap folyamán a versenyszámok mellett a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred munkatársaitól alaki ismereteket tanulhattak, s menetelhettek is. A Mobilis munkatársai pedig hasznos kísérleteket mutattak be az érdeklődő csapatoknak.

A győriek helyi versenyén indult 28 csapat közül az általános és a középiskolások között is a Győrszemere ÖTE csapatai győzedelmeskedtek. Az általános iskolások közül második a Csokonai Iskola Tápszentmiklósról érkezett II. csapata lett, harmadik helyezést a Győri Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapata érte el. A középiskolások között a második helyezést Tét ÖTE I-es csapata, a harmadik helyezést pedig a Tét ÖTE II-es csapata hozta el.

A 9 versenyszámban elért eredmények megyei összesítésével végül a következő eredmények születtek:

Általános iskolai kategóriában az első helyezést a Somogyi József Általános Iskola csapata érte el Ásványráróról, második a győrszemerei ÖTE általános iskolai csapata, míg harmadik helyezett a csornai ÖTE általános iskolai csapata lett.

A középiskolások versenyében az első helyet a Győrszemere ÖTE középiskolai csapata, a másodikat a Zsirai középiskolások csapata, a harmadik helyet a Csornai ÖTE középiskolai csapata szerezte meg.

Minden résztvevő csapat vidám hangulatban versenyzett, s kellemesen elfáradva, kupákkal és ajándékokkal térhetett haza a viadalról.

A megyei verseny nyertesei tehát a Somogyi József Általános Iskola Ásványráróról és a Győrszemere ÖTE középiskolai csapata képviseli megyénket az országos versenyen április 23-án Budapesten.

Gratulálunk a szép eredményhez!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?