Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2011. Január 15. 10:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Megyénkben oltatják be magukat a legtöbben: sokan várnak, mert nincs járvány?

Megyénkben oltatják be magukat a legtöbben: sokan várnak, mert nincs járvány?

Győr-Moson-Sopron megyében oltatták be eddig magukat a legtöbben a H1N1 elleni eredeti vakcinából - mondta győri sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Paller Judit ugyanakkor kitért arra is: az egymillió-kétszázezer egykomponens

Győrben a városi praxisok számára idén rendelkezésre álló, eredeti vakcina 80 százalékát adták be eddig a háziorvosok. Az új, kombinált védőoltáshoz szükséges oltóanyagot azonban a helyi patikákban nem lehet beszerezni. Ősz óta hiánycikknek számít.

"Folyamatosan benn van a rendelésemben is, de egyik nagyker sem tudja adni!" - mondja az egyik patikus. A gyógyszertárak többségében csak az influenza A és B vírusa elleni vakcina kapható. A háromkomponensű oltóanyag keresettebb lenne, különösen azért, mert a tb-támogatás miatt olcsóbban hozzá lehet jutni, és átfogó védelmet nyújt minden vírustörzzsel szemben.

Váczi Donát gyógyszerész, Szentlélek Patika, Győr: "Érdeklődés van rá, de hát ugye, mivel nem tudunk rá mit mondani, konkrétumot, ezért nem tudunk vele mit kezdeni. Valószínű, hogy inkább azt adatnák be, egyrészt ugye van rá támogatás is, 940 forint lenne csupán a térítési díj, ez hogy influenza A, B meg a H1N1. Ehelyett olyat tudunk adni, ami csak az influenza A és B törzs ellen nyújt védelmet, és az egyik 2000 felett van egy kicsivel, a másik meg 2000 alatt egy kicsivel, azokon nincs tb-támogatás."

"Egymillió kétszázezer adag H1N1 elleni egykomponensű oltóanyagból körülbelül 50-60 ezret oltottak el a háziorvosok, nem volt többre igény. Hát természetes, mert a háromkomponensűt szeretnék megkapni" - mondja dr. Paller Judit. Az országos tisztifőorvos szerint a háziorvosok többségénél elérhető az új vakcina is, de a korábbi oltóanyag egészen biztosan.

Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos: "Az eredeti vakcina, ami a H1N1 elleni tavalyi komponenst tartalmazza, az mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, bárkinek, kicsinek, nagynak, a nem rizikócsoportba tartozónak, mindenkinek. És ugyanolyan védettséget biztosít, mint a háromkomponensű, hiszen nincs más vírus jelenleg a környezetünkben. Persze előfordulhat, hogy lesz."

A szakemberek szerint az országos oltási hajlandóság alacsony szintje összefüggésben lehet azzal, hogy még nincs influenzajárvány, sokan pedig kivárnak a vakcina beadásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

2024. Szeptember 09. 07:08, hétfő | Helyi

Veszélyes növény közeledik hozzánk – jelezte az agrárminiszter

A kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását.

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.