Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2022. Március 21. 16:20, hétfő | PR
Forrás: (x)

Mekkora az ideális guminyomás?

Mekkora az ideális guminyomás?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos az autógumikat megfelelő nyomás mellett üzemeltetni.

A gumik keménysége ugyanis befolyásolja többek között az abroncs élettartamát, a fogyasztást, a gépkocsi viselkedését és még sorolhatnánk.A KRESZ tankönyvekben is megemlítik, hogy mikor és hány alkalommal érdemes ellenőrizni az egyes járműtípusoknál a guminyomást – a statisztika azonban sajnos azt mutatja, hogy az emberek jelentős hányada nem az ideális értékeken tartva használja az abroncsokat.

Miért kritikus a megfelelő nyomáson tartani a gumikat? <h2>

A nem ideális nyomással rendelkező gumik amellett, hogy jóval hamarabb tönkremennek, negatív hatással vannak a vezetési kényelemre, valamint befolyásolják a tapadást is. Ha az érték túl alacsony, akkor a gumi túlságosan deformálódik üzem közben, ami túlmelegedéshez vezet. A megnövekedett gördülési ellenállás pedig az abroncs idő előtti kopását eredményezi, miközben nagyobb lesz a jármű fogyasztása is.

A túl magas guminyomás is lecsökkent élettartammal és úttartással párosul, így az autógumi egyenetlenül fog kopni. Miután az abroncs nem megfelelően érintkezik a talajjal, a futómű az út által keltett rezgéseket másképp fogja elnyelni – az eredmény pedig a szerkezet idő előtti károsodása. Mind a két esetben nő a kockázata annak, hogy elveszítjük az irányítást a gépkocsi fölött, valamint az abroncs belső szerkezete is végérvényesen károsodhat. Ez a téli és a nyári autógumikra, valamint a négyévszakos típusokra egyaránt vonatkozik.

Mekkora az ideális guminyomás? <h2>

A megfelelő abroncsnyomás nincs feltüntetve magán a gumin – az oldalán található érték a megengedett maximális keménységre vonatkozik. Az ajánlást elsősorban a gépjármű kézikönyvében találhatjuk meg, a tanksapkafedő belső oldalán, a kesztyűtartóban vagy a vezetőoldali első ajtón található matricán. A gépjárművek nagy részénél egy táblázatban összefoglalva találjuk meg az ideális értékeket (bar-ban vagy psi-ben), amelyből leolvashatjuk az adott felnihez és abroncshoz ajánlott guminyomást.

Mikor változtathatunk a gyártó által előírt abroncsnyomáson? <h2>

Egyes helyzetekben lehetséges változtatni az ajánlott guminyomáson. Előfordulhat ugyanis, hogy egyes gyártók csak egy kerékátmérőre adja meg az értékeket – de mi van akkor, ha mi nagyobb felnivel szeretnénk használni gépkocsinkat? Ilyenkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, mivel biztonságosan ki kell tudni számolni mind az ideális nyomást és a megfelelő átmérőt. Általánosságban elmondható, hogy a colonként 0,2 bar nyomás adható a gyártó által ajánlott értékhez. Tipp: az Autógumi Plázában igazi gumiszakértők dolgoznak, akik tanácsot adnak mind a megfelelő gumiabroncsot, mind az optimális guminyomást, mind pedig a szükséges abroncsátmérőt illetően.

Címkék: abroncs, gumi, guminyomás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 10:32, szombat | PR

A fénykép előhívás korszerű, kreatív lehetőségei

A fotózás igen gazdag történelemre tekint vissza, a képek előhívásának lehetőségei azonban legalább annyit fejlődtek, mint rögzítési módjaik.

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését