Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2013. Augusztus 14. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: MNO

Melyik gyerek gondoskodik az édesanyjáról?

Melyik gyerek gondoskodik az édesanyjáról?

Karl Pillemer, a gerontológia professzora tanulmányt készített azzal kapcsolatban, hogy vajon a testvérek közül ki lesz az, aki ott fog állni az idős édesanya mellett, és ápolni, gondozni fogja.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindig annak jut ez a szerep, aki a legközelebb lakik a szülőhöz. Amint azt Pillemer professzor megfogalmazta, mindebben az a meglepő, hogy a nemi szerepekben történt számtalan változás, illetve a távolságot legyőző egyre modernebb eszközök ellenére a kapcsolattartásban, úgy tűnik, még mindig a földrajzi közelség a legdöntőbb szempont.

A professzor és munkatársa, J. Jill Suitor, a Purdue Egyetem szociológusa a The Gerontologist című online lapban közzétett tanulmányukban azt is megállapították, hogy azok a felnőtt gyerekek, akik kétórányi autóúton belül laknak az édesanyjukhoz, hatszor nagyobb valószínűséggel fogják őt látogatni, mint azok, akik ennél messzebb élnek, emellett a lánygyermekek összességében kétszer nagyobb valószínűséggel fognak gondoskodni az édesanyjukról, mint a fiú utódok.

A kutatás során a szakemberek 139 család 537 felnőtt tagjával készítettek interjút, egyszer akkor, amikor a megkérdezettek édesanyja még nem szorult ápolásra, majd hét évvel később újra, amikor már kiderült, hogy ki az, aki valóban segíti a szülőt és rendszeres kapcsolatot tart vele.

A szakemberek a kérdőívek során kitértek arra is, vajon a felnőtt gyerekek korábban gondoskodtak-e valakiről, milyen neműek, milyen munkahelyi pozíciót töltenek be, milyen közel élnek az anyjukhoz, érzelmileg mennyire állnak közel hozzá, illetve hogy milyen mértékben segítik az anyjukat akár tanácsokkal, akár a házimunkában vagy egyéb hétköznapi teendőkben.

A szakemberek szerint érdekes kérdéseket vet fel a tanulmány, hiszen azáltal, hogy automatikusan a legközelebb lakó lányra hárul a szülő ápolása, ő és a családja extra terheket vesz magára, miközben ma már az emberek többsége teljességgel mobilis, és a távolság egyáltalán nem kellene, hogy akadályt jelentsen a szülővel való kapcsolattartásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.