Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2011. Január 05. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Mennyi a hozam?! Megrohamozták a magánnyugdíjpénztárakat

Mennyi a hozam?! Megrohamozták a magánnyugdíjpénztárakat

Időhiányra hivatkozva továbbra sem tudnak tájékoztatást adni a magánnyugdíjpénztárak a reálhozamról. A kasszák az elmúlt napokban postázták az összesítőt a tagoknak, a levélben azonban csak az ügyfél eddigi befizetéseit tüntették

Már délelőtt sokan várakoztak az egyik magánnyugdíjpénztár ügyfélszolgálatán. A pénztártagokat több intézet levélben értesítette számlájuk aktuális egyenlegéről, eddigi befizetéseik tőke- és hozamrészleteit azonban már nem közölték az ügyfelekkel.

- Összesen kaptunk egy A4-es papírlapot, aminek a közepén volt egy keret, és abba bele volt írva az az összeg, amit eddig összegyűjtöttünk, semmi más tájékoztató nem volt benne – mondta el az egyik ügyfél.

Bár a hozam kiszámításának módjáról hetekkel ezelőtt megjelent a kormányhatározat, a magánkasszák az adómentesen, készpénzben felvehető reálhozam mértékét nem számolták ki.

- Eddig a pénztáraknak nem kellett kimutatni a hozamon belül a reálhozam összegét, ez egy újabb informatikai fejlesztést jelent – mondta el Bába Júlia, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Hozzátette: két hete tudják, hogy ezeket az adatokat nekik kell előállítani, ennyi idő alatt pedig nem tudtak elkészülni vele.

Nem tudják a magánkasszáknál való maradást ajánlani

Bába továbbra sem tudja mindenkinek azt ajánlani, hogy maradjon a magánkasszáknál, csak azt, hogy bízzanak a jogorvoslatban. A határidő viszont január végén lejár. Aki addig nem lép át az állami rendszerbe, utána már nem lesz erre lehetősége. A szövetség úgy számol: a tagok mindössze 10-15 százaléka, azaz körülbelül 300 százezren maradnak majd a magánkasszáknál.

Elszámoltatás

A kormány szerint viszont a magánkasszák helyzete bizonytalan, míg az állam a nyugdíjak kifizetését 15 év múlva is garantálni tudja. A nyugdíjvédelmi megbízott a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: a pénztáraknak eddig is kellett kimutatást készíteniük a tagok hozamairól, amit a magas működési költségekből fedeztek, a mostanihoz sem kell újabb fejlesztéseket végrehajtani. Selmeczi Gabriella a lapnak azt mondta: bízik abban, hogy a visszatérők adatainak és vagyonának átadás-átvétele tisztességesen fog zajlani, a pénztáraknak pedig elszámoltatást ígért. (lm)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

2024. Július 29. 08:09, hétfő | Belföld

Indul a Digitális Állampolgárság Program

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban

2024. Július 29. 08:08, hétfő | Belföld

Zömében derült, napos idő várható a héten

A héten derült, napos idő várható, csütörtöktől zivatarok is érkezhetnek - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül