Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Október 10. 08:07, péntek | Életmód

Mennyit költünk havonta az egészségünkre?

Mennyit költünk havonta az egészségünkre?

13 milliárd forint - országos szinten, havonta ennyit költenek a gyógyszert vásárló aktív korú magyarok különféle pirulákra.

A fogorvosnál 7,6 milliárdot hagyunk, szemüvegekre és kontaktlencsékre 4,9 milliárdot fizetünk ki, gyógyászati segédeszközökre pedig 2,1 milliárd forint megy el – derül ki a GKI és a PRÉMIUM Egészségpénztár kutatásából. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Átlagot számolva, rögtön tisztul a kép: a 18 év 60 év közötti magyarok átlagosan havi 4500 forintot fordítanak medicinákra, persze csak azok, akik egyáltalán költenek gyógyszerre. A fogorvoshoz járók a kezelés alatt, havi 29 400 forintot költenek, szemüvegre és kontaktlencsére pedig havi 24 500 forintot adunk ki. Az olyan, „egyéb” kategóriába sorolt gyógyászati segédeszközökre, mint például a vérnyomás- vagy vércukormérő, átlagosan 16 000 forintot adnak ki azok, akik pénzt fordítanak ilyesmire.

Nem egyformán áldozunk ugyanis egészségünkre. A PRÉMIUM Egészségpénztár gyógyszert vásárló tagjai például átlagosan havi 7200 forintot költöttek tavaly orvosságokra, ami 60%-kal magasabb az országos átlagnál. Emellett az egészségpénztári tagok jóval nagyobb arányban vesznek igénybe egészségügyi szolgáltatásokat is, mint egészségpénztári tagsággal nem rendelkező honfitársaik. Utóbbiak az elmúlt évben átlagosan 4 alkalommal voltak orvosnál, ezen belül is sokkal gyakrabban választották a magánorvost, mint a kórházi ügyeletet. Az egészségpénztári tagok fogorvosra, szemüvegre és kontaktlencsére is több pénzt fordítottak a magyar átlagnál.

Az egészségpénztári tagok többet áldozhatnak orvosra és egészségmegőrző kezelésekre is. Az egészségpénztárral ugyanis csökkenthetők az egészségügyi kiadások, hiszen az egyéni befizetések után 20% visszaigényelhető az adóból – ez akár 150 000 forintot is jelenthet. Ez a plusz keretösszeg már magyarázattal szolgálhat a statisztikai különbségekre.

„A számok jól mutatják, hogy az egészségpénztári tagok sokkal többet foglalkoznak egészségük megőrzésével, mint azok, akik egyetlen pénztárral sem állnak kapcsolatban” – mondja Dr. Váradi Péter, a PRÉMIUM Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke. „Látszólag többet költenek különféle egészségügyi szolgáltatásokra, a valóság azonban az, hogy - ugyan valóban jobban figyelnek az egészségükre -, sokszor nemcsak a saját, hanem az egész család egészségügyi kiadásait egészségpénztári keretből fedezik. Így az egész család fogászati kezelése, gyógyszervásárlásai, sőt akár a gyerekek pelenkája, tápszere után is élnek a 20%-os adókedvezménnyel.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.