Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Szeptember 02. 13:09, csütörtök | PR

Mennyit takaríthatsz meg az energiaköltségeken napelemekkel?

Mennyit takaríthatsz meg az energiaköltségeken napelemekkel?

Az emberek általában 2 ok miatt váltanak napelemre: környezetvédelmi és anyagi okok miatt. A mai cikkünkben az utóbbival foglalkozunk, megnézzük, mennyit takaríthatsz meg a villanyszámlán, ha napelemeket használsz!

Mi az a napenergia?
Kezdjük az elején: a napenergia a Napból érkező elektromágneses sugárzás, amely hő és fény formájában éri el a Földet. Ezt az energiát alapvetően kétféleképpen lehet hasznosítani:
Az elsődleges, passzív, felhasználási módnál gyakorlatilag az épület tájolása, a megfelelő szigetelés és építőanyagok a meghatározóak. Ebben az esetben az üvegházhatást kihasználva melegszik fel a ház, itt a megtakarítást a fűtésköltségen érezheted, azaz kevesebbet kell majd fűtésre költeni.
A másik kategória a napenergia aktív felhasználási módja, amelynek szintén két alkategóriája van.

o Az első esetben napkollektorok segítségével alakítják Nap energiáját hővé. Az így előállított, melegvizet főként fürdésre és fűtésre használják. Itt szintén a gázszámlában jelentkezik majd a megtakarítás

o A másik lehetőség, hogy a napsugárzást napelemek segítségével elektromos árammá alakítják, amelyet a háztartás közvetlenül fel tud használni.

Cikkünk további részében főleg az utóbbival, a napelemek megtérülésével foglalkozunk, vagyis azzal, hogy mennyibe kerül egy napelemes rendszer és, hogy a beruházás mennyire látszik majd meg a villanyszámládon.

Mik azok a napelemes rendszerek?
A napelemes rendszerek olyan rendszerek, amelyek a Nap energiáját a fent említett módok valamelyike szerint hasznosítják. Általában napelemes rendszerek alatt a háztartások energiaszükségletét fedező lakossági rendszerek értendők, de tágabb értelemben ide lehet sorolni akár a nagy napelemfarmokat is. A lakosság számára közvetlenül elérhető rendszerekbe beletartozik gyakorlatilag minden olyan alkatrész, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a rendszer rendeltetésszerűen működjön; többek között a napelem, az inverter, a tartószerkezet, illetve a kábelezés.

Több fajta napelemes rendszert lehet megkülönböztetni, a szigetszerű rendszert például olyan esetben használják, amikor valami miatt nem megoldható a hálózatra való csatlakozás. Ebben az esetben fontos, hogy önellátó legyen, tehát képesnek kell lennie a megtermelt energia tárolására is. Szerencsére Magyarországon erre kevés esetben van szükség. A másik, ami nyugati mintára kezd elterjedni, a hibrid rendszer, ami mellé később is lehet akkumulátort csatlakoztatni, így hol a hálózatot használja, hol az akkumulátorból, hol a pillanatnyi termelésből veszi az energiát a ház. A legtöbb, lakossági esetben a napelem azonban a hálózatra csatlakozik, és a megtermelt áramot a lakók vagy azonnal felhasználják, vagy visszatöltődik a rendszerbe, amit a szolgáltató kifizet, vagy jóváír a villanyszámlán.

Mennyit és hogyan lehet spórolni napelemekkel?
A környezettudatosság szép és hasznos dolog. De tény az is, hogy a legtöbb ember, amikor napelemekbe fektet, nem feltétlenül a bolygóra gondol, hanem arra, hogy milyen anyagi előnyökkel jár majd, ha napenergiával fogja fedezni a háztartás energiaszükségleteit.

Egy átlagos, 4 fős magyar háztartás havi áramszámlája valahol a 10-15000 forintos sávban mozog. Tekintve a napelemes rendszerek telepítésének magas, sokszor milliós költségét, első ránézésre nem tűnik túl jó befektetésnek, de ez koránt sincs így. Egyfelől azt kell mindenkinek tudatosítania magában, aki napelemekkel szeretné a rezsit csökkenteni, hogy ez egy hosszú távú befektetés, melynek átlagos megtérülési ideje 10 év. Másfelől a napelemek felhelyezése kiváló időzítés lehet az egész háztartás energetikai korszerűsítésére is. Ilyenkor lehet a régebbi, kedvezőtlen fogyasztású nagy háztartási gépeket újabbakra cserélni, valamint a fűtést is elektromos áramra átállítani.

A fentiekből jól látszik, hogy ha a háztartás minden energiaszükségletét elektromos árammal fogod fedezni, akkor havi szinten sokkal nagyobb összeget fogsz tudni megtakarítani, mint a kiindulási 10-15000 forint. Ha a napsütéses órák száma megfelelő, és a fűtést is elektromosra állítod, akkor innentől kezdve gyakorlatilag csak a vízdíjat kell majd fizetni, minden más egyébről a Nap fog gondoskodni.

Milyen helyzetekben éri meg legjobban elektromos fűtésre váltani?
● Újépítésű ingatlanoknál, ahol a fűtés energiaigénye nem több évente 50 kWh/négyzetméter értéknél
● Házfelújítás után, ha megtörténik a szigetelés, valamint az elektromos hálózat korszerűsítése
● Ritkán használt épületeknél, helyiségeknél, melyeket csak alkalmanként fűtenek

A villamos energiával való fűtés megtérülése 3 alappilléren nyugszik:

1. A ház megfelelő hőszigetelése, valamint megfelelően záródó nyílászárók
2. A felszerelt napelemek kellő hatékonysága, azaz megfelelő méretű és tájolású legyen a rendszer
3. Korszerű és megfelelően méretezett fűtési megoldások

Mennyibe kerül a napelemes rendszer telepítése?
Nagyon sok tényezőn múlik a napelemes rendszerek végső ára. Egy átlagos magyar háztartás energiaszükségletét nagyjából egy 20-30m2-es rendszer tudja fedezni. Ennek az ára nagyban függ attól, hogy milyen minőségű rendszer kerül felszerelésre, de hozzávetőlegesen másfél-kétmillió forint körül mozog.

Ehhez még hozzá kell számolni az esetleges járulékos munkákat is, amely lehet a régebbi elektromos kábelek cseréje vagy esetleg a régi palatető cseréje. De adódhat az a helyzet, hogy a ház kevésbé ideális fekvése miatt egyéb megoldásra van szükség, mint például földre telepített napelemes rendszer, ami természetesen egy magasabb árcédulát eredményezhet.

Kiknek éri meg?
Összefoglalva, ha az alábbi három kategória valamelyikébe tartozol, akkor mindenféleképpen érdemes elgondolkodnod azon, hogy napenergiára válts.

1. Ház építésébe vágsz bele: ez a legjobb eset, hiszen így már az új ház tervezésénél minden úgy lesz kialakítva, hogy az a napelemes rendszer legnagyobb hatásfokon tudjon működni. Nem beszélve arról, hogy 2022-ben már a használatbavételi engedélyhez is szükség lesz megújuló energia használatára.

2. Magasabb a havi villanyszámlád: mindenképpen az egyik legjobb befektetés a napelemes rendszer és minél több a jelenlegi villanyszámla, annál rövidebb a megtérülési ideje a rendszernek és utána többet hoz, mint bármely más befektetés.

3. Fontos a környezettudatosság: 2021-ben ezt már nem is kell kifejteni.

Miért pont most éri meg napelemet telepíteni?
A magyar kormány az elmúlt években több olyan családtámogatási rendszert dolgozott ki, amely megkönnyíti a fiatalok otthonhoz való jutását és a lakásfelújítást. Ilyen a CSOK vagy a lakásfelújítási támogatás, melyet fel lehet használni a napelemek telepítésére is. Ha szerencséd van, a telepítési költség egy részét vagy teljes egészét az állam fedezi. Emellett a kormány támogatja a háztartási gépek cseréjét is, melynek köszönhetően csökkentheted háztartásod energiaszükségletét.

Jó tanácsok, ha napelemet tervezel
Nagyon fontos, hogy olyan gyártók termékeit válaszd, amelyek rendelkeznek magyarországi, de legalább európai ügyfélszolgálattal. Ez nagyban megkönnyíti majd a kapcsolattartást, valamint az esetleges panaszkezelést. Emellett mindig minőségi napelemeket használj, mert a gyengébb minőségű termékek hajlamosak idő előtt elromlani, vagy jelentősen csökken a teljesítményük.

Mivel az ember általában több évtizedben gondolkodik, amikor napelemekkel szereli fel az otthonát, így egy idő előtti meghibásodás bizony hatalmas fejtörést tud okozni, nem is beszélve ennek az anyagi vonzatáról, melynek tükrében az is lehet, hogy hosszú távon a napelem nem fogja behozni az árát…

Akkor jársz a legjobban, ha nem egyedül próbálod meg kibogozni a sok netes információból, hogy melyik a legjobb napelem, és hogyan kell feltenni, hanem megbízol egy profi csapatot, akik a tervezéstől kezdve a beszerzésen és kivitelezésen át egészen a szolgáltatói ügyintézésig, karbantartásig, panaszkezelésig mindent magukra vállalnak! Így fogja leginkább megérni neked a napelem…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt