Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2012. Augusztus 16. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mennyit véd a napszemüveg?

Mennyit véd a napszemüveg?

A napszemüveg választást leginkább a divat diktálja, de vajon a kiválasztott termék védi is a szemét? A Fox News tippei ezúttal abban segítenek, mire érdemes odafigyelni és mit okozhat egy rosszul kiválasztott napszemüveg.

Dr. Marc Werner, sebész többek között azért ajánlja a napszemüveg megfelelő kiválasztását, mert az ultraibolya sugárzás szürkehályogot okozhat fiatalabb korban. 'Szerencsére ez kezelhető, de idős korban hozzájárulhat a makula degeneráció kialakulásához, ami 65 év felett vakságot okozhat' - tette hozzá.

Az Egyesült Államok kormánya azt javasolja, hogy napszemüvegeket receptre lehessen vásárolni, hogy biztos UV-védelmet nyújtsanak viselője számára.

Werner megvizsgálta a New York utcáin árult világos üvegű napszemüvegeket, s azt találta, hogy az 'UV-védelem' matrica ellenére átlagosan a káros sugár csak 38 százalékától védnek a lencsék. Ugyanezt megtette sötétebb lencsékkel is, amiken az volt feltüntetve, 99 százalékosan védenek az UV sugárzás ellen, de itt is hasonló arányokat talált.

A szakértő azt mondja: 'ne hagyja becsapni magát. Attól, hogy a lencse sötétebb, még nem fog jobb védelmet nyújtani. Az egyetlen biztos mód, hogyha orvosával konzultál, mielőtt napszemüveget vásárol.'

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 23. 14:44, péntek | Életmód

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 20. 13:47, kedd | Életmód

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta kedden a Guardian brit napilap.

2022. Szeptember 19. 13:02, hétfő | Életmód

A Kispál és a Borz jövőre a Budapest Parkban lép fel

A Kispál és a Borz a Budapest Parkban tartja egyetlen jövő évi magyarországi koncertjét május 12-én.

2022. Augusztus 31. 13:07, szerda | Életmód

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. erdei vasúttal szervez kirándulást a bőgéstől leghangosabb erdőrészekhez - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.