Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Március 06. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mentális betegséget okozhatnak a gyerekkori rémálmok

Mentális betegséget okozhatnak a gyerekkori rémálmok

Felnőttkori pszichotikus vagy mentális zavart jelezhetnek előre a gyakori, gyermekkori rémálmok - állapították meg brit kutatók, akiknek tanulmányáról a BBC számol be. Egy elmélet szerint ennek oka, hogy az éjszakai félelem miatt nehezebben tudják megkülönbözteti a valóságot az álomtól.

A vizsgálat keretében 6800 gyereket követtek nyomon 12 éves korukig. Ennek során a szülőket rendszeresen megkérdezték gyerekük alvási szokásairól és arról, hogy tapasztaltak-e rémálmokat, egyéb alvási problémákat. A tanulmány végén pedig pszichotikus teszteken vettek részt a gyerekek, amelynek keretében a szakemberek a hallucinációs vagy téveszmés tünetek jelenlétére voltak kíváncsiak.

A tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek mindegyike tapasztalt valamikor rémálmot, de 37 százalékuk rendszeres, éveken át tartó rémálmokról számolt be. A szerzők megállapították, hogy a tartós ideig jelentkező rémálmok és az éjszakai rettegés megnöveli a mentális betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.