Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. November 04. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: mno.hu

Mérgek a lakásban: az otthonunkban ketyeg a bomba

Mérgek a lakásban: az otthonunkban ketyeg a bomba

Nem tudjuk, hogy mitől fáj a fejünk, miért vagyunk allergiásak, miért rossz a közérzetünk? Nem mindig a stressz és a gyenge immunrendszer a hibás. Van, amikor a saját otthonunkban kell keresni bajunk legfőbb okát.

Légzési problémák, nyálkahártya-irritáció, allergia, krónikus fáradtság, izomfájdalmak – ezeket is okozhatja az otthonunk. Van, hogy az orvos a komplex panaszegyüttest végigsilabizálva sem tudja, hogy vajon mi válthatja ki a szörnyű tüneteket. Pedig a válasz a szemünk előtt van, nagyon is kézzelfogható: gyakran a saját lakásunk tesz beteggé minket.

Most szemügyre vesszük azokat a mindennapos használati eszközöket, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre.

1. Molylepkeirtó szerek: veszélyben az idegek

Probléma: a legtöbb molyirtó piretroidot tartalmaz. Ez a szer tilos a mezőgazdaságban, de sajnos a háztartásban megengedett.

Veszély: a piretroid igen hatásos idegméreg, amely a bőrön és a légutakon keresztül a szervezetbe jut. A szer még a hormonháztartást is alaposan összezavarhatja.

Így lehet felismerni: a szag csak ritkán figyelmeztet a veszélyre. A fejfájást, a szédülést, a görcsöket és a hányingert a stresszre és a kemény terhelésre is lehet fogni.

Megoldás: gyakran még a szőnyegeket és a gyapjúból készült termékeket is kezelik kártevők ellen. Jobb inkább kezeletlen szőnyeget választani, és gyakrabban porszívózni. A levendulaolaj, vagy az illatos fűszernövények (levendula, rozmaring, menta, kakukkfű) hatásosan irtják a ruhamolyokat. Tipp: használjunk szúnyoghálót, a lepkék ugyanis gyakran kívülről jönnek.

2. Párásító készülék, a baktériumtenyészet

Probléma: tesztelések során ismét elképesztő mennyiségű baktérium és gomba (élesztő- és penészgomba) tenyészeteket találtak ezekben az eszközökben. A penészgomba egyre növekvő terjedése az otthonokban nemcsak ezeknek az eszközöknek a számlájára írható.

Veszély: a párásítás segít a gombáknak, a spóráknak és a baktériumoknak a tüdőbe jutni, ott garázdálkodva pedig köhögést, allergiát rosszabb esetben pedig tüdőgyulladást is okozhatnak.

Így lehet felismerni: a dohos szag intő jele lehet a szobában lévő nemkívánatos mikrobáknak.

Megoldás: a túl nedves levegő sokkal károsabb, mint a túl száraz. A levegő frissen tartását segítheti a radiátorra helyezett vizes törülköző vagy a szobanövények.

3. Tisztítószerek, a csábítóan illatos „koktélok”

Probléma: szín- és illatanyagok, oldószerek, fehérítők, fémsók, enzimek, emulgeálószerek, valamint maró és antimikrobiális anyagok összekeverése nagyon kockázatos.

Veszély: az illatanyagok megzavarják a hormonháztartást, az antibakteriális összetevők növelik az antibiotikum-rezisztenciát. A WC-tisztítókban előforduló klórvegyületek és az oldószerek (ide tartoznak a folteltávolítók) májkárosodást okozhatnak.

Így lehet felismerni: csípős, erős aromájú levegőről fel lehet ismerni, valamint a fejfájás, a torokfájás és a tüsszögés is jele lehet a nyálkahártya-irritációnak.

Megoldás: Kerüljük a nagyon illatos takarítószereket. A penész ellen jó a 70 százalékos alkohol, illetve a töményebb ecet. A citromsav kiválóan alkalmas a padlóra a csempére és a különböző felületekre, de még a vízkőmentesítésre is.

4. Veszélyesek lehetnek az energiatakarékos lámpák

Probléma: a valóban környezetbarát égők legfeljebb öt gramm higanyt tartalmaznak. Ha eltörnek akkor nemcsak a higany, de fenolgőzök is kiszabadulnak, de laboratóriumi vizsgálatok során sztirolt is fedeztek fel bennük.

Veszély: a fenol és a sztirol rákkeltő, a higany pedig veszélyes méreg, agykárosodást okozhat.

Így lehet felismerni: a fenolnak olyan szaga van, mint a kórházi levegő. Ha a lámpa eltörik, azonnal nyissuk ki az ablakot, és menjünk ki a szobából.

Megoldás: a régi villanykörtéket érdemes LED vagy halogén izzókra cserélni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.