Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2011. December 15. 06:39, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Merkel: Már nem lehet visszafordítani

Merkel: Már nem lehet visszafordítani

Elindult a költségvetési unió felé vezető úton az euróövezet, és visszafordítani már nem lehet – értékelte szerdán az előző heti uniós csúcs eredményeit Angela Merkel a német parlamentben.

A német kancellár a Bundestagban – a törvényhozás alsóházában – elmondott beszédében hangsúlyozta: az uniós csúcson kötött megállapodással kijavítják az euróövezet „születési hibáit”, azt, hogy a közös pénzpolitika mellé nem társítottak közös költségvetési politikát. Ezt nem lehet egy csapással, máról holnapra megvalósítani, „de elindultunk az úton, amelyen már nem lehet visszafordulni” – mondta. Az út „egy új Európához, a stabilitás, a szolidaritás és a bizalom Európájához vezet” – tette hozzá.

A megállapodásból az uniós huszonhetek közül egyedüliként kimaradt Nagy-Britanniáról szólva hangsúlyozta: London a távolmaradás ellenére fontos partner marad az Európai Unióban, egyebek között a közös külpolitika és a közös belső piac alakításában, valamint a klímavédelmi erőfeszítésekben. Angela Merkel úgynevezett kormánynyilatkozatban tárta a törvényhozók elé a kabinet véleményét az uniós csúcsról. A szerdai az ötödik kormánynyilatkozat volt az idén, amely az euróövezeti válság megoldásáról szólt.

A csúcstalálkozón az euróövezeti államok és kilenc további EU-s tagállam arról állapodott meg, hogy kormányközi szerződést készítenek elő a költségvetési politika szorosabb összehangolásáról. A bolgár, cseh, dán, lett, litván, lengyel, magyar, román és svéd kormányfők jelezték: készen állnak csatlakozni a folyamathoz azt követően, hogy – ahol ez szükséges – a kérdésben konzultáltak törvényhozásukkal.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 06:00, kedd | Külföld

Tovább erősödik a spanyol turizmus a koronavírus-járvány után

Tovább erősödik a spanyol turizmus a koronavírus-járvány után; az idén májusban ötször annyi külföldi turista utazott a dél-európai országba, mint tavaly ugyanebben a hónapban

2022. Július 05. 05:00, kedd | Külföld

Gyakoribbá válhatnak az olaszországihoz hasonló jégcsuszamlások

Valószínű, hogy a Föld melegedésével gyakoribbakká válnak az olyan események, mint a vasárnapi észak-olaszországi jégcsuszamlás - állapították meg tudósok.

2022. Július 04. 17:06, hétfő | Külföld

Megduplázódott koronavírusosok száma Romániában

Egy hét alatt csaknem kétszeresére emelkedett Romániában a koronavírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, az egészségügyi miniszter szerint pedig még legalább egy hónapig további emelkedésére lehet számítani.

2022. Július 04. 12:06, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 549,1 millió, a halálos áldozatoké 6,339 millió a világon

A világon 549 156 876 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 339 072 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján.