Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Augusztus 22. 08:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Merkely: komoly veszélyben vannak, akik nincsenek beoltva

Merkely: komoly veszélyben vannak, akik nincsenek beoltva

Komoly veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat, hiszen a koronavírus-járvány másfél éve alatt szelektálódtak azok a rendkívül fertőzőképes mutánsok,

amelyeket a régebbi variánsokhoz képest sokkal könnyebb elkapni - mondta a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjjal frissen kitüntetett rektora szombaton az M1 csatornán

Merkely Béla hozzátette: amíg az átlag napi fertőzöttek száma nem emelkedik a mostani többszörösére, kiemelten fontos, hogy azok az emberek, akik eddig nem tették, vegyék fel az oltást.

Hangsúlyozta: a fertőzöttek száma emelkedik - napi 100-120 új esetet jelentenek -, de a második-harmadik hullámhoz hasonló már nem lesz, a mostani hullám az egészségügyet nem terheli meg majd.

Elmondta: a delta variáns a brit variánssal azonos tünetekkel jár, de fertőzőképessége nagyobb. A fiatalok oltása is elsősorban a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából fontos. Lehet, hogy visszatér a maszkhasználat, de nem minden esetben, mivel az új variáns ellen kevésbé hatékony a maszk - fűzte hozzá. Meg kell szerezni a védettséget, mivel csak ezzel lehet elkerülni a súlyos lefolyású megfertőződést, és csak így tud mindenki visszatérni megszokott életéhez - summázta.

Az Országházban a nemzeti ünnepen Merkely Béla tudományos, szakmai és közéleti munkásságát is elismerték. Az egyetemi rektor M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azt mondta, hogy a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjas professzorai különleges emberek voltak, így közéjük tartozni fantasztikus érzés. Hozzátette: pályája elején a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán két Széchenyi-díjas professzor is mentorálta, Szabó Zoltán, az első magyar szívátültetés megtervezője, kivitelezője és Juhász-Nagy Sándor oktató és professzor.

Kiemelte: a Széchenyi-díjjal felelősség jár: feladatának érzi, hogy az új alapítványi struktúrájú egyetem Európa és a világ egyik legjobb orvos- és egészségtudományi képzője legyen. Az egyetem fejlesztéséhez szükséges erőt az orvos-beteg találkozókból meríti, éppen ezért évente sok műtétet végez, és a koronavírus-járvány alatt 20 ezer embernek személyesen adott be oltást - mondta Merkely Béla.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.