Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Május 17. 13:54, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Mesterházy a Die Weltnek: augusztusig megállapodás születik a miniszterelnök-jelölt személyéről

Mesterházy a Die Weltnek: augusztusig megállapodás születik a miniszterelnök-jelölt személyéről

Az MSZP megegyezik az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetséggel (Együtt-PM) a választási programról, és ezt követően augusztusig megállapodás születik a miniszterelnök-jelölt személyéről - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Die Welt című német konzervatív lapban pénteken megjelent interjúban.

"Ha rajtam múlott volna, már megállapodtunk volna", de Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője "több időt kért" - válaszolt a pártelnök arra a kérdésre, hogy nem futnak-e ki az időből.
A felvetéssel kapcsolatban, hogy a felmérések alapján a Fidesz profitál az ellenzék megosztottságából és szervezetlenségéből, Mesterházy Attila hangsúlyozta, nem érdemes készpénznek venni a közvélemény-kutatási eredményeket, mert a jelenlegi légkörben az emberek "nem feltétlenül mondják meg nyíltan, hogy kire szavaznak". Az viszont tény, hogy "a magyarok 53 százaléka már nem akarja a Fideszt", és nagy a bizonytalan szavazók aránya. Az MSZP őket próbálja elérni - mondta a párt elnöke.
Arra a kérdésre, hogy a legújabb kori magyar történelem legnagyobb korrupciós botrányába belekerült MSZP-nek vajon azért nem sikerül maga mellé állítani az embereket, mert túl nagy a bizalmatlanság vele szemben, Mesterházy Attila hangsúlyozta: "soha nem tagadtam, hogy egykori párttársaim" korrupciós ügyei "hatalmas gondot" jelentenek az MSZP számára. Éppen ezért újították meg a párt szerkezetét - tette hozzá a politikus, megjegyezve, "világos, hogy a mi hibáink ajándékoztak Orbánnak kétharmados többséget".
Azzal kapcsolatban, hogy egy baloldali kormányt mit tenne másként, elmondta: a munkahelyteremtés érdekében be kell indítani a gazdasági növekedést, és emelni kell a tehetősebbek által fizetendő adókat, hogy ez a réteg nagyobb mértékben vegyen részt az "újjáépítésben". A legfontosabb cél azonban a jogállamiság helyreállítása, mert az alkotmányreformok révén kibillent az egyensúlyból a erők kölcsönös ellenőrzésének rendszere.
A felvetésre, hogy az alkotmánymódosítások visszavonásához kétharmados többség kell a parlamentben, ezt mondta: "várjuk ki a végét, a választások még nem futottak le".
Az európai bírálatokkal kapcsolatban kiemelte: az Európai Unió nem Magyarországot, hanem a magyar kormányt kritizálja, ezt azonban Orbán Viktor "úgy adja el otthon", mintha a kormány tevékenységére vonatkozó bírálattal "mindenki Magyarországot támadná", ezzel az értelmezéssel pedig nehéz szembeszállni, mert a kormány ellenőrzi a média nagy részét.
Mesterházy Attila hangsúlyozta: a bírálatoknak "feltétlenül ellenőrizhető tényeken kell alapulniuk", mert egy "politikai kampányból végül csak Orbán profitál". Hozzátette: egyáltalán nem támogatja az unió működéséről szóló szerződés hetedik cikkelyének alapján indítandó eljárás elképzelését, és azt sem, hogy visszatartsanak forrásokat a strukturális alapokból Magyarországnak járó támogatásból.
Az MSZP elnöke úgy vélte, "az lenne a leghasznosabb, ha a konzervatív kormányfők Orbán Viktor lelkére beszélnének", hiszen a konzervatívok rendelkeznek azzal a hatalommal és azokkal az eszközökkel, amelyekkel Orbánt jobb belátásra lehet késztetni.
Hangsúlyozta: az Orbánnal szemben zárt ajtók mögött megfogalmazott kritika nem használ, a konzervatívoknak a magyar kormányra gyakorolt "nyilvános nyomást" kell növelniük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest