Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2014. Szeptember 11. 09:01, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Metrószimulátor is lesz Bécs új közlekedési múzeumában, a Remízben

Metrószimulátor is lesz Bécs új közlekedési múzeumában, a Remízben

Interaktív, érdekes és látogatóbarát lesz Bécs új közlekedési múzeuma, a Remíz, amely szombaton nyitja meg kapuit. A bécsi tömegközlekedés 150 éves történetét feldolgozó kiállításon jegyellenőrök lehetnek vagy metrót vezethetnek a látogatók.

Játékos, interaktív és multimédiás tartalmak segítségével vezeti végig a látogatókat azosztrák főváros tömegközlekedésének 150 éves történetén Bécs új közlekedési múzeuma, aRemíz (Remise) tárlata, amelyet 2014. szeptember 13-án láthat először a nagyközönség. Amegnyitó alkalmából Bécs több pontjáról oldtimer buszok és villamosok szállítjákmajd a látogatókat a múzeumba, egy ingyen letölthető jeggyel pedig a megnyitó napjáningyenesen lehet felszállni a buszokra, villamosokra és a metróra.

A kiállítás – 14 tematikus szigeten keresztül – időrendben halad végig Bécs tömegközlekedéséna 19. század közepétől egészen napjainkig. De nemcsak régmúlt idők járművei – példáulló vontatta villamos – látható, hanem fényképeken, történelmi dokumentumokon és egyébkiállítási tárgyakon keresztül az is, hogy miként hatott a tömegközlekedés fejlődése Bécsreés lakói mindennapjaira. Így például bemutatják a földalatti vasút terveit a Monarchia idejébőlés kordokumentumokat arról, milyen hatással volt a náci uralom a tömegközlekedésre. De avilágháború, az újjáépítés, a motorizáció és a földalatti diadalmenete is megjelenik.Láthatók például „Az amerikaiak”, azok a New York-i villamosok, amelyek a Marshall-tervkeretében kerültek Bécsbe és az 1950-es évektől közlekedtek az osztrák főváros utcáin. Vagyaz a busz, amely 1976-ban zuhant a Dunába, amikor beszakadt a Reichsbrücke.

Szintén akiállítási tárgyak között van az az emeletes busz is, amely egy darabig a 13A vonalon szállította az utasokat, de amely végül nem terjedt el, mert a bécsiek túl kényelmesek voltak hozzá.

A főleg gyerekeknek, fiataloknak, családoknak és Bécs-turistáknak szánt tárlat célja, hogy megélhetővé tegye a bécsi tömegközlekedés történetét, így bizonyos kiállítási darabokba beis lehet szállni, és egy metrószimulátor segítségével bárki végigszáguldhat Bécs földalatti vasúthálózatán. Aki akar, az pedig jegyellenőrt játszhat.

Az új közlekedési múzeumot egy villamosremízben alakították ki 3,5 millió euróért. A Ludwig-Koeßler-Platznál található, műemlékvédelem alatt álló épületkomplexumba 1986-ba költözött be a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien villamosmúzeuma, ezt alakították át és bővítettékmost ki.

Részletes program és jegyletöltés: www.remise.wien

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 09:15, szombat | Helyi

A Mikulás a győri Vásárcsarnokba is ellátogat

A szokásos, gazdag karácsonyi árukínálat mellett idén meglepetés várja a vásárlókat december 6-án a győri vásárcsarnokban. – írja a Győr-Szol.

2023. December 02. 08:16, szombat | Helyi

Korszerűbb lett a hulladékgazdálkodás

Több mint egymilliárd forintból korszerűsítették Győr és környéke hulladékgazdálkodását.

2023. December 02. 07:16, szombat | Helyi

Az adventi időszakban megnő a lakástüzek száma

Decembereben jelentősen megnő a lakástüzek száma, naponta országosan átlagosan több, mint 20 otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz.

2023. December 01. 09:15, péntek | Helyi

Kiválóan szerepeltek a UNI-Győri Úszó SE úszói Gödöllőn

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Széchenyi Egyetem és a Győri Úszó SE együttműködése: Az idei évtől új néven, UNI-Győri Úszó SE néven szerepelnek az ország legjobb vidéki úszócsapatának versenyzői.