Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 09. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mézzel kezelik majd a sebeket?

Mézzel kezelik majd a sebeket?

Egy különleges ausztrál mézfajta, a manuka a bőr baktériumfertőzései ellen is hatásosnak bizonyult – számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

A méz antibakteriális tulajdonságait évszázadok óta felhasználja az ember. Ki ne ivott volna már mézes teát vagy tejet torokfájására? Most azt mutatták ki kutatók, hogy egyes esetekben még az antibiotikumoknál is jobb lehet a hatása.

Műtétet vagy bőrsérülést követően sok egyébként ártalmatlan, bőrön élő baktérium fertőzheti meg a sebhelyet. Igen gyakran van jelen a Streptococcus pyogenes nevű baktériumtörzs, amely nehezen gyógyuló sebekhez vezet, mert biofilmet hoz létre. Sarah Maddocks és kutatócsoportja kísérleteiben megállapította, hogy a manukaméz a bőrön alkalmazva sikeresen akadályozza meg a biofilm kialakulását. Laboratóriumi tesztekben a manuka a bakteriális sejtek többségét elpusztította.

A kutatások azt is megmutatták, hogy a baktériumok nem alakítanak ki rezisztenciát a manukamézzel szemben. A kórházi eredetű fertőzések egyre gyakrabban fordulnak elő, és egyre több baktériumtörzs válik ellenállóvá a szokásos antibiotikumokkal való kezeléssel szemben. Amennyiben a manuka a klinikai kipróbálásban is hatásosan előzi meg a sebfertőződést, a későbbiekben antibiotikum helyett akár mézzel is kezelhetik sebeinket.

A tanulmányt szerzői a Microbiology című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Címkék: fertőzés, kezelés, méz, seb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: