Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Január 18. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mi a különbség a humorista és az elmebeteg között?

Mi a különbség a humorista és az elmebeteg között?

Az, hogy a humorista meg is él az őrületéből - legalábbis az oxfordi egyetem kutatásából ez derül ki.

Felmérésük alapján - más művészeti foglalkozáshoz hasonlóan - a humoristák is pszichotikus jellemzőkkel bírnak, ami megmagyarázza, hogy miért tudnak másokat szórakoztatni - írja a BBC.

Az Oxford Egyetem kutatói szerint az a kreativitás, ami a szórakoztatáshoz szükség, sokszor hasonló azokhoz a jellemzőkhöz, amelyeket pszichózissal küzdő pácienseknél vélnek felfedezni. A szakembereket egyébként régóta foglalkoztatja, hogy az a kreativitás, ami bizonyos művészetekhez és tudományokhoz szükséges, összefüggésben van-e a mentális problémákkal.

A kutatók több mint ötszáz humoristát vontak be tanulmányukba, akiket egy online kérdőív kitöltésére kértek. Ezek során 4 különböző szempontot vettek figyelemre:

- szokatlan tapasztalatok: telepátiában való hit, paranormális események
- koncentrációs problémák
- introvertált anhedónia, amikor az általában örömöt okozó tevékenységek iránti érdeklődés, vagy az általuk okozott öröm jelentősen csökken, így egyik fő tünete az intimitás kerülése
- hajlam az impulzív, antiszociális viselkedésre

Kontrollcsoportként mintegy háromszáz színésszel is kitöltették a tesztet, valamint nyolcszáz, kreativitást nem igénylő szakmában dolgozóval. Az eredmények azt mutatták, hogy a komédiások szignifikánsan magasabb pontszámot értek el mind a négy, pszichotikus jellemzőt magában foglaló tulajdonság esetében. A kutatók szerint ezek a szokatlan személyiségjegyek segítenek megmagyarázni, hogyan képesek szórakoztatni másokat a humoristák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.