Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. Október 15. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mi áll a gyerekkori cukorbetegség hátterében?

Mi áll a gyerekkori cukorbetegség hátterében?

Idén ősszel „A gyerekek is lehetnek cukorbetegek” című plakátkampánnyal hívja fel a figyelmet a Szurikáta Alapítvány az 1-es típusú cukorbetegség tüneteire és korai kezelésének fontosságára. Arról, hogy a diabétesznek milyen típusai léteznek, mik a tünetei, mi a kezelésbeli különbség és hogyan lehet kialakulásukat megelőzni, Tóth-Heyn Péter, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettese nyilatkozott a Rádió Orientnek.

Cukorbetegség: 1-es vagy 2-es típus?

Az 1-es típusú diabéteszben a vércukorszint csökkentéséhez szükséges inzulin hiányzik, míg a 2-es típusúnál az inzulin jelen van, de nem tud hatni – ez inkább a felnőtteket érint – mondta Tóth-Heyn Péter.

A szakember rámutatott, a gyerekkori cukorbetegséget bár ritkán, de már csecsemőkorban is lehet észlelni és 30 éves korig bezárólag szokták diagnosztizálni. A felnőttkori – zömmel a túlsúlyosakat érintő – cukorbetegség 40-50 éves koron túl jelentkezik, de az obesitasszal küzdő gyerekek számának növekedésével arányosan már ebben a korosztályban is nő a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása.

Gyerekkori cukorbetegeknél pótolni kell az inzulint, amit injekció formájában lehet beadni, mellé pedig egy megfelelő diéta szükséges. A 2-es típusúnál pedig több olyan gyógyszerre van szükség, ami az inzulin hatását növeli.

Figyelmeztető jelek, tünetek

Gyerekek esetében a gyakori vizeletürítés, a rengeteg folyadékfogyasztás és a hirtelen nagymértékű fogyás a fő tünetek. Ez utóbbi oka a szakember elmondása szerint az, hogy inzulin hiányában a sejtek a cukrot nem tudják felhasználni, emiatt éheznek és bőséges táplálkozás mellett is fogynak. Ezért további tünet a gyengeség, a fáradékonyság és az iskolai teljesítmény romlása.

A 2-es típusú diabétesz ezzel szemben akár évtizedekig lappangva alakulhat ki: elhízott embereknél sokáig nincsenek tünetek, de náluk gondolni kell a betegségre, ezért gyakran kellene szűrni őket – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettese.

Az időben nem felismert betegség ugyanis kiszáradással járó komoly anyagcsere-eltolódáshoz vezethet, ami akár életveszélyes állapotot is okozhat. „Aki ilyen állapotban kerül a klinikára, annál az újabb egyensúly megteremtése sokkal több ideig tart” - tette hozzá a szakember.

Hogyan előzzük meg?

A gyerekkori cukorbetegség korai megelőzéséről szólva Tóth-Heyn Péter elmondta, alapvetően az egészséges táplálkozással is sokat lehet tenni kialakulása ellen. Hozzátette: „az anyai, már a méhen belüli élet is hatással lehet a későbbi diabéteszre, tehát már ekkor vigyázni kell. Emellett minél tovább fenntartják az anyatejes táplálást, annál alacsonyabb a diabétesz kialakulásának kockázata, ami viszont növeli a rizikót, az a tehéntejes táplálás 1 éves kor előtti bevezetése”.

Szurikáták a cukorbeteg gyerekekért

Mintegy fél évvel ezelőtt alakult a Szurikáta Alapítvány azzal a céllal, hogy a cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekek családjainak nyújtsanak segítséget – mondta el Kocsisné Gáll Csilla alapító, aki személyes érintettség miatt - kislányánál 3,5 éves korában diagnosztizálták a betegséget – döntött az alapítvány létrehozása mellett. „A szülők problémájára igyekszünk közvetlenül reagálni, illetve a frissen diagnosztizált szülők számára lelki segítséget, támogatást nyújtunk” - mondta. Idén ősszel Budapesten és Pest megye gyerekorvosi rendelőiben „A gyerekek is lehetnek cukorbetegek” című plakátkampánnyal hívják fel a figyelmet a betegség létezésére, a tünetek időbeli felismerésének fontosságára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.