Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Március 23. 07:27, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Mi a sikeres élet titka? – eláruljuk

Mi a sikeres élet titka? – eláruljuk

Mindnyájan sikeres életre vágyunk, még ha törekvéseink egyénenként változóak is. De vajon hogyan szabaduljunk meg a „fékektől”, amelyek megakadályoznak minket a siker elérésében, és miként ragadjuk meg könnyebben az e tekintetben k

A siker egyesek számára mindenekelőtt a harmonikus életet jelenti, míg másoknak a pénz elsőbbségét, vagy az elismerést, hírnevet, rangot. Valójában a siker meghatározása többnyire függ az életkortól, és attól, hogy milyen társadalomban élünk. Franciaországban például - egy közelmúltban végzett felmérés szerint - főként a szociális vagy a párkapcsolati sikert értékelik, és csak azután következik a szakmai és pénzügyi eredményesség.

Milyen tulajdonságok fontosak hozzá?

A közvélekedéssel ellentétben nem elég intelligensnek vagy diplomásnak lenni ahhoz, hogy sikert érjünk el. Mindenekelőtt meg kell találni megfelelő helyünket az életben, és rájönni, mi az, ami fontos szakmai-magánéleti előrehaladásunkhoz, szellemi fejlődésünkhöz, pénzügyi gyarapodásunkhoz, vagy lelkünk, továbbá a minket körülvevő világ gazdagításához.

Érdekes azt is megfigyelni, hogy a sikeres emberek nem feltétlenül rendelkeznek valami plusszal az életben. Inkább megtalálják mindazt, ami fontos számukra, szenvedélyesen „invesztálnak" az általuk fontosnak tartott cél érdekében, és nem féltek a kockázattól. Amikor megvizsgáljuk a körülöttünk lévő, sikeres embereket, látjuk, hogy ők azok, akik valóban megfogalmazták a maguk számára igényeiket, mi az, amiért mindent megtennének. Azonfelül mertek letérni a kitaposott útról, anélkül, hogy féltek volna a sorscsapásoktól vagy a kudarctól. És mindebbe természetesen nem kis energiát fektettek: nem sajnálták a fáradságot, és szorgalmasak voltak.

A magas IQ tehát nem a siker előfeltétele?

Pusztán a magas intelligencia-kvóciens (IQ - a szellemi teljesítőképesség mérőszáma) nem elegendő a sikerhez. Valójában az intelligenciának három, kiegészítő formája szükséges hozzá. Sematikusan vizsgálva, az egyenleg a következő: S = IQ + ÉI + SZI. Röviden a sikerességhez (S) jó IQ kell, továbbá kellő érzelmi intelligencia (ÉI) és szociális intelligencia (SZI) is szükséges.

Milyen akadályokat kell legyőzni a sikerhez?

Gyakran egy belső hang hatására - ha hallgatunk rá - alulértékeljük magunkat, nem merünk kezdeményezni, mert a „nem értek hozzá", „nem megfelelő környezetből jöttem" és hasonló gondolatok uralkodnak el rajtunk. Rendszerint mindehhez járul még kisebb-nagyobb mértékű pesszimizmus, amely dermesztőleg hat, nemhogy sikert eredményezne egyes helyzetekben. Számos tehetséges ember sikertelen az életben, és nincs a helyén azért, mert nem kellően optimista siker-esélyeit vagy más, például karrierlehetőségeit illetően.

Hogyan „engedjük ki a fékeket"?

Ez gyakran egy kívülálló személlyel történő rendszeres beszélgetés, tanácskérés és -adás útján hamarabb sikerülhet, mint ha magunk törekszünk rá. Hiszen nehéz teljesen egyedül harcolni például a változástól való félelemmel és a szokások erejével, ami pedig legtöbbünket egyfajta mozdulatlanságban tart.

Egy teljesen kívülálló személy (például „coach" - tréner) azonban képes semlegesen szemlélni minket, és józan véleményt mondani, jó tanácsot adni - ami lehetővé teszi, hogy könnyebben megszabaduljunk a fékektől, és azt a kis negatív hangot pozitívval helyettesítsük.

Ez magyarázza többek közt a (személyi vagy csapat-) trénerek egyre növekvő népszerűségét, kedvező megítélését, valamint mind gyakoribb igénybevételét vállalati szinten, a nagyobb cégeknél is.

Esély is kell a szerencsére

A sikeres emberek tudják, mikor kell megragadni a kínálkozó alkalmat - a sikerteleneknek fogalmuk sincs róla. Így megfelelő lelkiállapotban kell lenni az alkalom előidézésére, és amikor az előáll, nem szabad elszalasztani. Fontos, hogy a kudarctól való félelem ne játsszon szerepet a siker utáni törekvésünkben. Hozzá kell tenni, hogy a lehetőség, a jó alkalom nem mindig az, amelyről azt hisszük, és negatív események mögé is „elbújhat".

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.