Városlista
2022. október 5, szerda - Aurél

Hírek

2012. Július 10. 06:11, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért égünk le?

Miért égünk le?

A leégés azt jelzi, hogy jól érezte magát a napon, bár egy kissé figyelmetlen volt. Vajon mi megy ilyenkor végbe sejtjeinkben, ami a fájdalmat és a piros gyulladást/égést okozza? Kiderül a Fox News összeállításából.

A kutatók ezúttal ugyanis felfedeztek egy molekuláris jelet, ami a leégést okozhatja. Amikor a bőrsejtek ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve, akkor az RNS egy speciális formája, az úgynevezett mikro RNS sérül - állapította meg a tanulmány - ez okozza a leégést.

Ezt a sérülést tehát a napozás általi leégés okozza, amely gyulladáshoz vezethet a környező sejtekben. A leégés tehát tulajdonképpen a szervezet immunválasza, amit a sejtekben károsodott RNS vált ki a környező sejtekből.

A környező egészséges sejtek viszont segítenek a káros részek lebontásában úgy, hogy gyulladásos választ adnak az égésre. A folyamat célja, hogy a napkárosodott sejtek eltávolodjanak annak érdekében, hogy ne rákosodjanak el.

Címkék: életmód

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 23. 14:44, péntek | Életmód

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 20. 13:47, kedd | Életmód

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta kedden a Guardian brit napilap.

2022. Szeptember 19. 13:02, hétfő | Életmód

A Kispál és a Borz jövőre a Budapest Parkban lép fel

A Kispál és a Borz a Budapest Parkban tartja egyetlen jövő évi magyarországi koncertjét május 12-én.

2022. Augusztus 31. 13:07, szerda | Életmód

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. erdei vasúttal szervez kirándulást a bőgéstől leghangosabb erdőrészekhez - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.