Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2010. Július 03. 14:41, szombat | Sport
Forrás: HírTV

Míg a fekete kontinens vígasztalhatatlan, Uruguay ünnepel

Míg a fekete kontinens vígasztalhatatlan, Uruguay ünnepel

Uruguay negyven év után ismét bejutott az elődöntőbe a labdarúgó-világbajnokságon, miután tizenegyesrúgásokkal 4-2-re elgyőzte Ghánát. Pedig az afrikai csapat közel állt a győzelemhez, hiszen Suárez kezezése miatt Asamoah Gyan büntet

Oscar Washington Tabárez, az uruguayiak szövetségi kapitánya remek taktikát eszelt ki csapata számára a Ghána elleni negyeddöntőre. Ez közel fél órán keresztül kiválóan működött is: a kékek már a félpályánál megpróbáltak labdát szerezni, s a feltűnően pontatlanul játszó afrikai riválissal szemben erre bőven volt is lehetőségük. Pérez és Arévalo világszínvonalon szűrte meg az eltiltott Ayew nélkül szárnyaszegettnek és ötlettelennek tűnő ghánai támadásokat, az Egyesült Államok ellen nagyszerűen futballozó K. Asamoahhoz pedig alig-alig jutott el a labda.

 

Ennek ellenére nem nagyon tudtunk uruguayi helyzet sem feljegyezni, Suárez szép csel utáni, éles szögből leadott lövése, valamint a Mensah melléről kapu felé vágódó labda sem tudott kifogni Kingsonon. A 26. percben ismét Suárez próbálkozott távoli lövéssel, de a ghánai hálóőr ezt is hárította. S mintha pengével hasították volna szét a félidőt, úgy jött fel egyre inkább a helyiek által BaGhana-nak keresztelt Rajevac-együttes. (A dél-afrikai válogatott becenevéből - Bafana Bafana - kreált elnevezés a helyi sajtó találmánya.) Előbb Vorsah veszélyes fejese, majd Asamoah Gyan közeli lövése suhant el Muslera kapuja mellett.

 

Uruguaynak ezek után kényszerből cserélnie kellett, a megsérült Luganót a világbajnokságon még nem szerepelt Scotti váltotta. Az egyébként is átalakított uruguayi védelem egyre többet bizonytalankodott, közben Fucile horrorisztikus „földet érése" is borzolta a kedélyeket, csakúgy mint Boateng ollózása. Amikor pedig már mindenki elkönyvelte volna a gól nélküli első félidőt, Muntari addig térült-fordult az uruguayi térfélen, míg lövésre nem szánta el magát, a labda pedig Muslera kapujában kötött ki (0-1).

 

S mint ahogy a délutáni mérkőzésen is történt, szünet után hamar jött az egyenlítő gól: az 55. percben Forlán sokadik szabadrúgása utat talált a bizonytalan Kingson kapujába (1-1). Asamoah Gyan Muslerát is komoly feladat elé állította, de megoldotta a „leckét" az uruguayi portás. A másik oldalon Suárez volt a legaktívabb, előbb Forlán élesen belőtt beadását bombázta az oldalhálóba, majd közelről parádéra késztette Kingsont.

 

Eközben Forlán is megrezegtette az oldalhálót szabadrúgásból. Kingson aztán Suárez fejesénél is bemutatott egy bravúrt. Az utolsó negyedórára mindkét csapat megpróbálta bevinni a végső ütést, vagyis megszerezni a győztes gólt. Lüktetett a játék, s bár az uruguayi együttes tűnt határozottabbnak és frissebbnek, a ghánai ellentámadások mindegyike magában hordozta a gól lehetőségét. Mivel azonban a célt nem sikerült elérni, következhetett a világbajnokság harmadik hosszabbítása

 

A kétszer 15 perces ráadás eleje mindenképpen Ghánáé volt, aztán Uruguay szép lassan „egyenlített" mezőnyben, sőt a második félidőben neki volt először helyzete, amikor Forlán a kapu mellé lőtt. Az utolsó percek viszont igazi drámát hoztak, jobban mondva hozhattak volna. A 121. percben ugyanis szabadrúgáshoz jutott Ghána az uruguayi tizenhatos bal oldlai sarkánál. A beívelés után Suárez előtt a gólvonalról lábbal, majd Mensah fejesénél kézzel hárított. Ezért természetesen piros lap lett a „jutalma". Asamoah Gyan lőhette a büntetőt, ám a vb-n eddig mindkét büntetőjét belövő játékos a felső lécet forgácsolta szét. Maradt tehát az 1-1, és jöhettek a tizenegyesrúgások.

 

Forlán volt az első, s nem hibázott, a bal alsóba lőtt (1-0). Asamoah Gyan lemásolta az Atlético Madrid csatárát (1-1). Victorino is biztos ítéletvégrehajtónak bizonyult, a jobb felső sarokba bombázott (2-1). Appiah nem különben (2-2). Scotti rutinosan a kapu közepébe passzolt az elvetődő kapus mellett (3-2), ám Mensahnak ugyanez már nem sikerült. Maxi Pereirának sem voltak kötélből az idegei, a kapu fölé lőtt, de Adiyiah próbálkozását is kitornászta a bal alsóból Muslera. A mindent eldöntő tizenegyeshez Abreu készülődött, s Panenka-módra a kapu közepébe emelt (4-2). Uruguay az elődöntőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 23:09, péntek | Sport

Bucsi, Antal Zsigó, Kiss Norbi és a GRT is a dobogón a Slovakiaringen

A Slovakia Ringen folytatódott a 2024-es versenyszezon az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára. Kiss Norbert két, Bucsi Attila egy győzelemmel zárt, de a magyar színekben kiváló formula autós és GT eredmények is születtek

2024. Június 14. 07:28, péntek | Sport

Pascal Jansen a Ferencváros új vezetőedzője

Pascal Jansen lett a labdarúgó NB I-ben bajnok Ferencváros új vezetőedzője.

2024. Június 13. 20:37, csütörtök | Sport

Juhász Csaba: Dobogóra akarunk állni a Mitropa Clubban

Villáminterjú Csabival a verseny előtt épp egy nappal.

2024. Június 13. 09:12, csütörtök | Sport

Holnap kezdődik a foci EB!

Pénteken 21 órakor a skót és a házigazda német válogatott mérkőzésével megkezdődik a 17. labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen ismét - sorozatban harmadszor - szerepelhet a magyar együttes.