Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Szeptember 15. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Migrációkutató szakértő: egyelőre nem bizonyított, hogy kifizetődne a bevándorlás

Migrációkutató szakértő: egyelőre nem bizonyított, hogy kifizetődne a bevándorlás

Bár egyes európai vezetők azt gondolják, valamilyen módon kifizetődik a bevándorlás, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint eddig csak kudarctörténeteket lehetett hallani:

a gazdasági növekedés nem indult be, a bevándorlókról több esetben kiderült, hogy nem olyan képzettek, az utóbbi tíz évben Európába érkezőket pedig úgy tűnik, nem sikerült integrálni.

Speidl Bianka az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában rámutatott: egyesek szerint az Európában már meglévő életforma, a kulturális gyökerek és hagyományok nem képviselnek olyan értéket, amelyek fenntartását érdemes biztosítani, ezzel szemben a magyar vezetés azt mondja, hogy "Európa önazonosságát meg kell próbálni megtartani", ehhez pedig bizonyos védekező mechanizmusokat kell kidolgozni az állandósuló és egyre súlyosbodó migrációs nyomás miatt.

Az M1 csatorna az interjút megelőzően bemutatta Roy Beck, a NumbersUSA, az Egyesült Államokba történő bevándorlással foglalkozó civil szervezet vezérigazgatójának korábbi előadását, amelyben arról beszélt, miért téves az az elképzelés, miszerint az Egyesült Államokba történő tömeges bevándorlás segíthet csökkenteni a szegénységet a világban. Meglátása szerint előfordulhat, hogy valójában az az 1 millió ember, akit befogadnak az amerikaiak, a legenergikusabbak, gyakran a legképzettebbek, minden bizonnyal a legelégedetlenebbek a hazájukban, és ha nem vándorolnának ki, változások előidézői lehetnének. A vezérigazgató úgy vélte: hiába fogadnak be évente akár 5 millió embert, akkor sem tudják megelőzni a kibocsátó országokban tapasztalt népesedési folyamatot.

Speidl Bianka szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ különböző térségeiben részben a klímaváltozás, részben pedig a spontán demográfiai fejlemények miatt olyan népességnövekedés indult el, illetve olyan szintű igény és szándék van a lakóhely megváltoztatására, ami több százmillió ember vándorlását indítja majd be.

A szakértők Afrikában 33 országban a lakosság megháromszorozódására, 10 országban ötszöröződésére számítanak, az egész Észak-afrikai, Közel-keleti régióban pedig egynegyedével emelkedhet rövid időn belül a népesség. Ugyanakkor az érintett országokban ehhez nem állnak rendelkezésre a szükséges források, infrastruktúrák, ezáltal Európa folyamatos nyomásnak lesz kitéve, ha a jelenlegi helyzetet "bagatellizálja" és nem törekszik arra, hogy önmagáról egy más képet adjon a világnak - hangsúlyozta.

Hozzátette: ahogy az emberi kapcsolatokban nagyon fontos, milyen jelet ad az egyik ember a másiknak, az is lényeges, hogy az egyes tagállamok milyen választ adnak a migrációs nyomásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére