Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 01. 13:36, szombat | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Mikó-ügy - Az Igazság Napja Sepsiszentgyörgyön - Megkezdődött a demonstráció

Mikó-ügy - Az Igazság Napja Sepsiszentgyörgyön - Megkezdődött a demonstráció

Megkezdődött Sepsiszentgyörgyön szombaton az erdélyi magyar történelmi egyházak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szervezett tüntetés.

Megkezdődött Sepsiszentgyörgyön szombaton az erdélyi magyar történelmi egyházak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szervezett tüntetés, amelyen a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása és a restitúciós bizottság tagjainak meghurcolása ellen tiltakoznak a résztvevők. A szervezők szerint az Igazság Napján csaknem harmincezer ember gyűlt össze a kollégium előtt zajló demonstráción.

A buzaui bíróság június 29-én, három-három év letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a román egyházi visszaszolgáltatási bizottság tagjait, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását megsemmisítette és negyedmillió eurónyi kártérítés befizetésére kötelezte az egyházat.
Az "Igazság Napja" elnevezésű demonstráción a tüntetők "Igazságot!" feliratú, magyar, román és angol nyelvű táblákat emelnek a magasba. "Igazságot, Markónak, Marosánnak, a Mikónak" - olvasható egyes táblákon, a restitúciós bizottság három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt tagjaira, Markó Attila államtitkárra, Marosán Tamásra egyházi jogtanácsosra, valamint a Székely Mikó Kollégiumra utalva.
A délelőtt folyamán mintegy száz autóbusz érkezett a városba. Az Erdély minden tájáról érkezett és a város templomainál összegyűlt sepsiszentgyörgyi tüntetők harangzúzás közepette vonultak az iskola épülete elé. A színpad előtt, az első sorokban, a négy erdélyi magyar történelmi egyház lelkészei állnak.
A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t hogy az Igazság Napján csaknem harmincezer ember gyűlt össze a Székely Mikó Kollégium előtt zajló tüntetésen.
A demonstráción az erdélyi magyarság egyházi és politikai vezetői mondanak beszédet. Az iskola épületére óriásplakátokat feszítettek ki. Az egyiken az Európa Tanács angol egy 1993-ban kiadott felhívása szerepel angol nyelven, amelyben - az ország tagfelvételekor - az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására és az anyanyelvű, felekezeti oktatás újraindítására szólítja fel Romániát. Két másik román nyelvű óriásplakát az egyháznak a Székely Mikó Kollégium épülete feletti tulajdonjogát igazolja: egy 1928-ban kiadott miniszteri bizonylat és az 1948-as államosítási jegyzőkönyv révén.
A nagygyűlésen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere köszöntötte házigazdaként a résztvevőket.
Rámutattak, hogy az erdélyi magyarok inkább lennének lojális, mint rebellis tagjai a román társadalomnak, de elvárják, hogy identitásukat, és tulajdonjogukat tiszteletben tartsák.
A tüntetés kiáltvány elfogadásával zárul, amelyben a résztvevők igazságot követelnek az elítélteknek és felszólítják Romániát, hogy ne akadályozza az államosított egyházi vagyon visszaszolgáltatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése