Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Március 21. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mikor beszélünk befagyott váll szindrómáról?

Mikor beszélünk befagyott váll szindrómáról?

Vállmerevség, vagy befagyott váll akkor jön létre, ha a vállízület gyulladása miatt fájdalom és mozgáskorlátozottság alakul ki a váll és környéke területén. A vállízületi kapszulán, vállövön belül csontok, inak, szalagok, izmok kapcsolódnak egységbe. Ha ez a kapszulának is nevezett egység gyulladásba kerül, az ízület mozgathatósága korlátozottá válik - írja az Egészségkalauz.

Okok, előfordulás, kockázatok

A vállízületi kapszulán, vállövön belül csontok, inak, szalagok izmok kapcsolódnak egységbe. Ha ez a kapszulának is nevezett egység gyulladásba kerül, az ízület mozgathatósága korlátozottá válik. Általában nincs különösen azonosítható ok, egyes tényezők növelik a kockázatot. Ilyenek:

Nyakcsigolya-probléma, nyaki gerinc betegsége
Cukorbetegség
Vállsérülés
Műtét a vállöv területén
Nyitott szívműtét
Pajzsmirigy-problémák

Jellemző tünetek

A váll mozgáskorlátozottsága
Fájdalom
Merevség

Az ismert ok nélkül kezdődő befagyott váll-szindróma első tünete a fájdalom. A kar mozgatása jelentős fájdalommal jár. A mozgáskorlátozottság merevséghez vezet – ez további mozgás-beszűküléshez. Bizonyos idő elteltével már a kar fej fölé emelése, vagy a hátunk mögé nyúlás is szinte lehetetlenné válik.

Diagnosztika

Az orvos kikérdezi a tüneteket, és megvizsgálja a váll területét. Már attól felállítható a diagnózis, hogy a beteg képtelen karját, vállát megforgatni. Egy képalkotó vizsgálati felvétel megerősíti a diagnózist, pl. rtg, vagy MRI-kép. Itt láthatóvá válik, hogy áll-e fenn ízületi gyulladás, artritisz. A befagyott váll szindrómának nincsen elkülöníthető képalkotó diagnosztikus jele.

A befagyott váll kezelése

A fájdalom NSAID (nem szteroid gyulladásgátló) szerekkel, és szteroid tartalmú injekciókkal kezelhető. A szteroid injekció és a fizikoterápia csökkenti az ízület kötöttségét, javítja a beszűkült mozgást.

Néhány hét után már várható javulás, de a probléma teljes egészében kb. 6-9 hónap után múlik el. A napi rendszeres fizikoterápia, gyógytorna végzése is fontos.

Kezeletlenül a befagyott váll szindróma igen soká jön csak helyre, akár 2 év elteltével, és bizonyos mozgáskorlátozottság visszamaradása mellett.

Egyes kockázatok, mint pl. a cukorbetegség, vagy a pajzsmirigy-problémák egyébként is kezelendőek.

Műtét csak akkor javasolt, ha a gyógyszeres és fizikoterápiás kezelés nem volt eredményes. A műtét artroszkóppal történik, érzéstelenítés mellett. A beavatkozás a gyulladás miatt létrejövő heges szöveti részek eltávolításával újra lehetővé teszi mozgást. A műtét utáni fájdalomcsillapítás fontos, így a beteg részt tud venni a fizikoterápiában, gyógytornán.

Prognózis, szövődmények

Várhatóan egy éven belül kezelés mellett helyreáll a vállízület működése. A fizikoterápia rendszeres végzése igen fontos szempont ebben a kérdésben. A szövődmények között szerepel a merevség és fájdalom, ami a terápia alatt is fennállhat. Műtét alatt történő megerőltetés hatására a beteg kartörést szenvedhet.

Megelőzés

Vállfájdalom, vállmerevség esetén, ha befagyott váll szindrómára gyanakszunk, mielőbb keressük meg kezelőorvosunkat. Ha a befagyott váll szindróma kezelése kellően korán megkezdődik, jobbak a gyógyulás, javulás esélyei. A társbetegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség) megfelelő kezelése is javítja az esélyeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.