Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Február 05. 07:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mikor lehet abbahagyni a vérnyomáscsökkentő szedését?

Mikor lehet abbahagyni a vérnyomáscsökkentő szedését?

A vérnyomáscsökkentés leghatásosabb módszere az életmódváltás mellett a gyógyszeres kezelés. Ma már erre számtalan fajta készítmény áll rendelkezésre, melyek természetesen kizárólag orvosi javallatra szedhetőek. Ezek legtöbbször segítenek az értékek normalizálásában, azonban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor szabad elhagyni a gyógyszereket? A választ Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistájától tudtuk meg.

Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre

A normál vérnyomás a 140/90 Hgmm alatti érték, ennél magasabb esetén magas vérnyomás betegségről beszélünk. Ekkor alapos kivizsgálás után a szakorvos gyógyszeres kezelést is javasolhat, melyek általában viszonylag rövid időn belül ki is fejtik a hatásukat. Erre a célra több készítmény is áll rendelkezésre, melyek közül az orvos hosszas mérlegelés után dönt (ACE gátlók, ARB-k ( angiotenzin II receptor blokkolók) calcium csatorna gátlók, diuretikumok, Béta blokkolók, központi hatású szimpatikus idegi aktivitást csökkentő szerek, alfa-1 receptor blokkolók, direkt vazodilatátorok). Attól függően, hogy a beteg hogy reagál a kezelésre, előfordulhat, hogy változtatni szükséges a gyógyszer adagján.

Normális érték elérése után abba lehet hagyni?

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszer dózisának változtatása, esetleg elhagyása kizárólag orvosi javallatra történhet. Ennek oka az, hogy a normál érték „csupán” a készítményeknek köszönhető, és ha ezt az illető elhagyja azokat, akkor a vérnyomása ismételten megemelkedik.

„Az igaz, hogy a magas vérnyomás nem gyógyítható, ám megfelelő étkezéssel, kevesebb stresszel és rendszeres testmozgással az állapot nagymértékben javítható. Amennyiben az előírásokat és a kezelőorvos tanácsait is betartja– pl. kevesebb sófogyasztás, cigarettáról való leszokás-, akkor a vérnyomás értéke csökkenhet, ami alacsonyabb dózisú kezelést igényelhet, vagy akár a gyógyszeres terápia teljes elhagyását. Viszont bármiféle változtatás csakis orvosi utasításra történhet!”- mondja a tanárnő.

A hipertónia kezdeti stádiumában, amikor elsősorban a fizikai, szellemi túlterhelés, illetve a stressz váltja ki a tenzió emelkedést, az életmódváltás (pl. pár kg fogyás, rendszeres mozgás, dohányzás elhagyása stb.) és az átmeneti vérnyomáscsökkentő kezelés után pár hónappal akár el is hagyható a gyógyszer. Hasonlóképpen a terhesség utolsó hetében, vagy szülés során fellépő hipertónia is megszűnhet a szülés után pár héttel, akárcsak a menopauza által provokált hipertónia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.