Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2016. Február 17. 18:35, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Milliószámra virágzik a tavaszi tőzike a csáfordjánosfai erdőben

Milliószámra virágzik a tavaszi tőzike a csáfordjánosfai erdőben

Milliószámra virágzik a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) a Győr-Moson-Sopron megyei csáfordjánosfai erdőben.

A védett növényt február 20-án és 27-én a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai szakvezetéssel egybekötött túrán mutatják be - tájékoztatta a nemzeti park ökoturisztikai referense szerdán az MTI-t.

Véghelyi Eszter elmondta, hogy a Csáfordjánosfa mellett található ártéri erdőben idén az enyhe időjárás miatt március helyett korábban, már egy hete elkezdett virágozni a tavaszi tőzike. Jelenleg mintegy 17 millió tő található a 21,4 hektáros területen.
A virágba borult területet szombatonként 10 órától, a Csáfordjánosfáról induló, mintegy 4 kilométer hosszú tanösvényen tekinthetik meg a látogatók. A túrákra a nemzeti park honlapján található elérhetőségeken lehet jelentkezni.
A tanösvényt, amelyet 2008-ban hoztak létre, idén újították meg: aktualizálták a táblákat és a biztonságos megközelítés érdekében kőzúzalékkal stabilizálták a központi utat.
A tavaszi tőzike az amarilliszfélék családjába tartozik. A Pireneusoktól Belgiumig és Közép-Európában őshonos faj. Hagymás évelő növény, 15-35 centiméter hosszú. A szárán egy bókoló virág fejlődik ki, amelynek fehér lepelleveleit a csúcsuk alatt sárgászöld foltok tarkítják.
Levelei tőállásúak, széles szálasak, egy centiméter szélesek. Apró toktermésük van. A növény mérgező. Kedveli a lomberdőket, ligeteket, nyirkos, de nem túl nedves réteket.
Magyarországon védett növény, eszmei értéke ötezer forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Apa és fia is bajnok Jiu-Jitsuban

A brit és a magyar bajnoki címet is magáénak tudhatja apa és fia. Dr. Varga István és Varga András Győrből hódította meg Európát, és gyűjtött be számos hazai és nemzetközi elismerést Jiu-Jitsuban.

2024. Augusztus 15. 08:11, csütörtök | Helyi

Még nem kell aggódni a FLIRT miatt Győrben

A járványügyi szabályok betartásával megelőzhető, hogy iskolakezdéskor berobbanjanak a fertőző megbetegedések.

2024. Augusztus 15. 07:15, csütörtök | Helyi

Kézilabda-szurkolók figyelem: Más időpontban lesz az ankét!

Egyeztetéseket követően a Győri Audi ETO KC új időpontban tartja meg idénynyitó szurkolói ankétját.

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember