Városlista
2024. augusztus 8, csütörtök - László

Hírek

2024. Augusztus 08. 11:49, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Milyen kezelések közül választhatnak a gyermektelen párok?

Milyen kezelések közül választhatnak a gyermektelen párok?

Manapság egyre nagyobb problémát jelent a meddőség

Manapság egyre nagyobb problémát jelent a meddőség, ma már szinte népbetegségnek tekinthető: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon minden hatodik nagykorút, azaz a felnőtt lakosság körülbelül 17,5 százalékát érinti. Mindez Magyarországon közel 300 ezer párt jelent. A gyermektelen pároknak azonban ma már számtalan lehetőségük van arra, hogy szülők lehessenek – az alábbiakban ezek közül a legnépszerűbbeket vesszük sorra.

ART

Az asszisztált reprodukció, azaz a mesterséges megtermékenyítés az egyik legszélesebb körben alkalmazott eljárásnak számít. 2018-ban hazánkban több mint 2300 gyermek, azaz az újszülöttek 2,6 százaléka született ennek segítségével. A beavatkozások száma Európában rohamosan emelkedik: míg 1995-ben 100 ezer ilyet végeztek, 2014-re ez a szám 700 ezerre nőtt.

Az asszisztált reprodukciós centrumokban számtalan reprodukciós technika érhető el a meddő párok számára: ilyen az ondó mesterséges felhelyezése vagy a különböző spermiuminjekciók. A mesterséges ondófelhelyezés (intrauterin inszemináció) során az orvos egy katéter segítségével közvetlenül a méhbe juttatja a spermát. Ezt elsősorban méhszáji meddőség vagy endometriózis esetén alkalmazzák. Mint minden eljárásnak, ennek a sikeressége is több tényezőtől függ, például az életkortól. Egy ciklus esetén a sikerarány 10-15%, míg négy kezelés után akár 50%-os is lehet.

IVF

Az asszisztált reprodukciós centrumokban végzett lombikbébi-eljárás (in vitro fertilizáció – IVF) során a petesejtet laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg. Több fajtája létezik: az embriótranszfer (ET) esetén a lombikban megtermékenyült magzatkezdeményeket helyezik vissza a női szervezetbe. Ez történhet a hereszövetből nyert spermiummal és mélyfagyasztott embrió segítségével, valamint lehetőség van donorpetesejttel és -spermiummal is elvégezni az eljárást. 40 év alatt a lombikbébi-eljárás sikeressége akár 40-50% is lehet, afelett azonban ez az arány már 10% alá esik.

Az intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI) lényege, hogy a férfi ivarsejteket mozgásképtelenné téve rögzítik, majd egy spermiumot közvetlenül a petesejtbe juttatnak. Ennek sikere érett petesejt esetén akár 75-85%-os is lehet. Az asszisztált hatching (AHA) során a petesejten egy apró vágást ejtenek, hogy a spermium könnyebben eljusson a petesejtig, ha annak túl vastag a fala.

Gyógyszeres kezelés

A meddőség bizonyos formái ma már számtalan gyógyszeres és injekciós készítménnyel orvosolhatóak, épp ezért általában ez az első lépés a probléma kezelése terén. Az ovulációt és indukciót különböző hormonokkal stimulálhatják, amely különösen társbetegségek (PCO, pajzsmirigybetegségek, cukorbetegség) esetén segíthet; de ugyanígy a tüszőrepedés is előidézhető gyógyszeres úton.

A termékenységet ösztönző gyógyszerek emellett képesek a méh nyálkahártyájának vastagítására, vagy férfiaknál a spermiumszám növelésére is. Amennyiben azonban a gyógyszeres kezelés ellenére sem sikerül a párnak teherbe esni, akkor ajánlott felkeresni egy asszisztált reprodukciós centrumot.

Hormonterápia

A hormonterápia során a páciens olyan készítményeket kap, amelyek a testében természetes módon előforduló hormonokhoz hasonló hatást váltanak ki. A follikus stimuláló hormon (FSH) a tüszők és hímivarsejtek egészségéhez, fejlődéséhez és termelődéséhez járulnak hozzá. A luteinizáló hormon (LH) az ovuláció kiváltásában játszik kulcsszerepet. A hormonterápia segít kialakítani ezen hormonok ideális arányát a szervezetben. Szintén fontos szerepet játszanak a tüszőrepedésből fennmaradó sárgatestek, hiszen ezek termelik a progeszteront, ami az egészséges terhesség kialakulásásához szükséges – ennek szabálytalan vagy hibás működéséhez szintén elérhetőek hormonkészítmények.

Humán menopauzális gonadotropinnal a tüszők és sárgatestek is serkenthetők, míg a tablettaformában kapható klomifen az ösztrogén gátlásával éri el ugyanezt. A hormonterápiák sikeraránya nagyban függ a meddőség okától és típusától, az ovulációs problémától és az egyéni körülményektől is.

Alternatív megoldások

A meddőség kezelésére évszázadok óta léteznek természetes gyógymódok, alternatív megoldások. Gyógyfüveket már a gyógyszerek megjelenése előtt használtak az emberek, így jó pár olyan főzet és hatóanyag van, amely a hiedelem szerint a gyermektelenségen is segít. Ilyen a cickafark, amelyet régóta fogyasztanak teaként és ülőfürdő gyanánt; a barátcserje, a csalántea és a fehérfagyöngy-főzet, vagy épp a maca növény gumójából készült tabletták.

Szintén ideálisak lehetnek a gyógyfürdők, amelyeknek nemcsak az ásványianyag-tartalma jótékony hatású, de a meleg víz alhasi vérbőséget is okoz. Sokan esküsznek a gyógyvizes ivókúrákra és a gyógyiszappakolásra.

Az akupunktúrát a keleti gyógyászat évezredek óta használja, egy tanulmány szerint pedig akár 20%-kal is növelheti a terhesség esélyét. Különösen azokban az esetekben lehet hatásos, ahol a probléma oka nem szervi, hanem lelki eredetű. Ugyancsak csökkenti a stresszt a reflexológia, amely tűk helyett nyomással hat az akupunktúrás pontokra.

A peteérést segítő tornák közül hazánkban a két legnépszerűbb az Arwen- és az Aviva-torna; egyes adatok szerint ezek akár 50%-kal is növelhetik a sikeres terhesség esélyét. A gyakorlatok vérbőséggel segítik a peteérést, de emellett komplex terápiát is alkalmaznak a női meddőség kezelésében.

Habár a meddőség egyre több embert érint, ma már számtalan kezelés, terápia és alternatív megoldás érhető el ennek orvoslására. Ha egy éven belül nem sikerül a pároknak teherbe esni – 35 év feletti nők esetén pedig hat hónapon belül –, az asszisztált reprodukciós centrumok és szakemberek segíthetnek a meddőség okának azonosításában, és a legmegfelelőbb gyógymód kiválasztásában is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 05. 11:01, hétfő | PR

K&H: végre átlépték a 200 ezer forintos határt a fiatalok

nagyobb jövedelemből menedzselhetik a mindennapjaikat

2024. Július 29. 13:47, hétfő | PR

K&H: figyelemre méltó véleményt fogalmaztak meg a diákok a magyar oktatásról

Kevesen vannak, akik elismerésre méltónak tartják a színvonalat. Közeledik a felvételik eredményhirdetése, így a leendő gólyák hamarosan saját tapasztalatokat szerezhetnek a magyar felsőoktatás színvonaláról.

2024. Július 19. 13:44, péntek | PR

Bőröndválasztási útmutató – így érdemes hozzákezdeni a vásárláshoz!

A nyaralás megtervezésekor az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen bőröndöt válasszunk az utazásunkhoz.

2024. Július 13. 10:32, szombat | PR

A fénykép előhívás korszerű, kreatív lehetőségei

A fotózás igen gazdag történelemre tekint vissza, a képek előhívásának lehetőségei azonban legalább annyit fejlődtek, mint rögzítési módjaik.