Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 09. 07:01, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Minden szolgáltatásra vonatkozik az áremelés

Minden szolgáltatásra vonatkozik az áremelés

Ötszázalékos általános áremelkedéssel kezdi a szezont a Balatoni Hajózási Zrt. – mondta Horváth Gyula vezérigazgató a hagyományos első hajó fogadásán Balatonfüreden szombaton az MTI-nek.

Az áremelkedés minden szolgáltatásra vonatkozik: a személy- és kompközlekedésre, valamint a vitorláskikötők használatára – ismertette a vezérigazgató, megjegyezve: az elmúlt három-négy évben nem emelt árakat a zrt.

Júniusban és júliusban naponta 95-96 hajójáratot indít a zrt., a hagyományos programok mellett újdonságokkal is szolgálnak; folytatódik a kalózhajóprogram, a nosztalgiadiszkó mellett a legújabb zenéket játszó zenés hajó indul, a családoknak pedig úgynevezett egész napos vártúrákat ajánlanak, például Szigligetre, a Csobánchoz, valamint városnézést például Balatonfüredre, Tihanyba – sorolta a vezérigazgató.

Bejelentette: a tavaly karácsonykor a Boden-tó mellől Magyarországra szállított hajó felújítása jól halad, az elképzelések szerint szeptember 21-én, Széchenyi István születésnapjának 221. évfordulóján bocsátják vízre Siófokon, az első útja valószínűleg Balatonfüredre vezet majd. A 43-44 méter hosszú, 7-8 méter széles hajónak még nincs neve, de már háromszáz javaslat érkezett rá – árulta el Horváth Gyula, aki úgy vélte: ha azok a települési tulajdonosok, amelyeknek a nevét még nem viseli hajó, nem élnek a lehetőséggel, akkor a leggyakoribb öt-hat javaslatból szavazással döntik el az új hajó nevét.

Horváth Gyula szólt arról is, hogy várhatóan pünkösdkor átadják a siófoki közforgalmú kikötőt, amelyet 40-50 millió forintból újítottak meg, s amelynek egy része nosztalgiakikötő.

A Balatoni Hajózási Zrt. az idei szezont 23 személyszállító hajóval, egy gyorshajóval, egy kalandvitorlással kezdi meg, 22 kikötő üzemeltetésével; a vezérigazgató közlése szerint újabb hajók beszerzését tervezik.

Az MTI kérdésére Horváth Gyula azt válaszolta: legalább a tavalyihoz hasonló, közepes szezonban reménykedik, amikor is kompforgalomban 6-7 százalékos, a vitorlásforgalomban 7-8 százalékos növekedés, míg a személyhajózásban egyszázalékos csökkenés volt tapasztalható.

Az első hajó fogadásának ünnepével kezdődik meg hagyományosan a balatoni hajózás: szombaton az 1891-ben épült Jókaival Siófokról érkezett legénységet a balatonfüredi hajóállomáson népes vendégsereg várta. Bóka István (Fidesz–KDNP), Balatonfüred polgármestere köszöntötte a balatoni hajósokat, és a balatoni városok összefogását hangsúlyozta. Kiemelte: ebben a szezonban nehéz gazdasági körülmények között kell helytállniuk a balatoni szolgáltatóknak és vállalkozóknak.

Balázs Árpád (Fidesz–KNDP), Siófok polgármestere jelezte, hogy a balatoni szállodák megteltek vendégekkel az ünnepre. A polgármester a feltámadásra emlékezve egy kiscsibét hozott Balatonfürednek.

Ruzsics Ferenc (Fidesz–KDNP), Keszthely polgármestere arról beszélt, hogy a szezon kezdetére befejeződik Keszthely belvárosának és parti részének kétmilliárd forintba kerülő felújítása. Sok jó balatoni hajósra, több bátor vállalkozóra van szüksége a Balatonnak – jelentette ki az elöljáró.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére