Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. December 10. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden tizedik gyermek laktóérzékeny hazánkban

Minden tizedik gyermek laktóérzékeny hazánkban

Szakértők szerint minden 10., azaz kb. 200.000 gyermeket érint Magyarországon a laktózérzékenység, vagyis ennyien nem tudják a fejlődésükhöz fontos tejet és tejtermékeket hagyományos formában fogyasztani. Sok szülő a problémával találkozva kiiktatja a tejet a gyermek étrendjéből, ezzel azonban az egészséges növekedéshez szükséges kalcium és vitaminforrás is elvész. A Naszálytej Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy laktózmentes tejtermékekkel karácsonykor sem kell külön főzni a laktózérzékeny családtagoknak, hiszen azokat a problémával nem érintettek is biztonsággal fogyaszthatják.

A gyermekkori tejcukor érzékenység tünetei

Szakértők szerint a magyar lakosság 20-30%-a, ezen belül a gyerekek kb. 10%-a, vagyis mintegy 200.000 fiatal laktózérzékeny. Diagnózisa mégis keveseknek van, mert sokan nem ismerik fel, hogy mi okozza a kellemetlenségeket a tejfogyasztást követően. A gyerekek még kevésbé tudják összekötni a jeleket a lehetséges okokkal, ezért a szülőknek fokozottan kell figyelniük a tünetekre és azok fennállása esetén szakorvoshoz fordulni.

A laktózérzékenyek szervezetéből hiányzik a laktóz lebontásáért felelős laktáz enzim, ezért tejtermék fogyasztása után kb. 1 órával hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat diszkomfort érzetet.

A laktózérzékenységnek három típusa van. A genetikai előfordulás lehet egy veleszületett, az enzim teljes hiányával járó, nagyon súlyos állapot csecsemőknél, ez azonban igen ritka eset, évente maximum 1 baba születik ilyen problémával. Az elsődleges, szintén öröklött enzimhiány többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik, de akár 3 éves korban is kialakulhat. Másodlagos laktázhiánynak nevezzük a szerzett, más betegség, gyógyszeres, antibiotikumos kezelés után kialakult problémát, amelyet a bélflóra egyensúlyának felborulása okoz.

„A laktózintoleranciát nem szabad összetéveszteni a tejallergiával, ami a tejfehérjére adott allergiás reakció, utóbbi fennállásakor ugyanis minden tejterméket kerülni kell. Laktózérzékenység esetén azonban nem a tej, hanem a laktóz fogyasztása okoz problémát” – véli Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus, az I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológai Osztályának vezetője, hozzátéve – „Erre azonban ma már van megoldás, hiszen a tünetek jelentkezése anélkül is elkerülhető, hogy a gyerekek étrendjéből elhagynánk a legfontosabb kalciumforrást.”

A tej nem csak a csontokat védi

Laktózmentes tejtermékekkel az intoleranciában szenvedő 2-3 millió magyar is hozzájuthat a tejhez, mely rendkívül fontos tápanyagforrás nem csak a gyerekek, de a felnőttek részére is.

„Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A tejzsírok omega-6 és omega-3 zsírsavakat, valamint több, nagy fontosságú zsírban oldódó vitamint tartalmaznak, így a tej növekedést serkentő, bőrregeneráló, vérképződést segítő, antioxidáns hatású is” – mondta a gasztroenterológus.

Egyen együtt a család

A szülők, miután kiderül, hogy valamelyik családtag laktózérzékeny, leggyakrabban külön ételeket főznek számára. Az azonban, hogy a gyermekek úgy érzik, megkülönböztetik őket társaiktól, mert nem fogyaszthatják ugyanazokat az ételeket mint a többiek, lelki problémákhoz is vezethet. A külön főzés pedig nem csak a mindennapokban, de olyan zsúfolt időszakban, mint a karácsony, komoly nehézséget okozhat. Laktózmentes tejtermékekkel viszont egyszerre főzhetünk az egész családnak.

A laktózmentes tej nem kevesebb, hanem több

Magyarországon elsőként a váci Naszálytej Zrt. készített fogyasztóinak laktózmentes tejet, amelynek 100 grammjában 0,1 grammnál is kisebb a tejcukor mennyisége. Ezt a fejlesztést egy, a cégen belül született magyar szabadalom tette lehetővé.

„Nagyon elterjedt és érthető tévhit, hogy a laktózmentes tejből valamit kivonnak, pedig ennek éppen az ellenkezője történik. A laktózmentes Magic Milk tejtermékek gyártása során – egy speciális eljárás segítségével – hozzáadjuk a tejhez azt a laktáz enzimet, amit a laktózérzékenyek szervezete nem vagy csak korlátozottan tud előállítani. A tejben lévő tejcukor lebontása ezáltal már a termékben megtörténik, így a laktózérzékenyek számára is biztonsággal fogyasztható az élelmiszer” – mondta Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója. „Az enzimes hidrolízis folyamat során a mikroorganizmusokból kivont β-galaktozidáz enzim a tejhez adagolva glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot, így azt könnyebben fel tudja dolgozni az emberi szervezet” – tette hozzá a szakember.

Itthon kevesebb tejet isznak a laktózérzékenyek

A Tetra Pak korábbi felmérése szerint Magyarországon alig 1% a laktózmentes tejek aránya, pedig sokan érzékenyek a tejcukorra. Ezzel szemben Ausztriában, ahol a lakosság kb. 15%-a érintett, a forgalomban lévő tejek 3%-a laktózmentes, Finnországban pedig 12% a laktózmentes tejek aránya, noha a lakosságra vetítve jóval kevesebb a tejcukorra érzékenyek száma.

Magyarországon a laktózmentes tej mellett már túró, tejföl, joghurt, túródesszert, habtejszín, sőt, a fokozott igény miatt vajkrém egészíti ki a laktózérzékenyek étrendjét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.