Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Március 28. 15:51, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Minden eladó! Bedőlt hitelesek és munkanélküliek árulják az értékeiket Győrben

Minden eladó! Bedőlt hitelesek és munkanélküliek árulják az értékeiket Győrben

Virágzik a hazai használtcikk-kereskedelem. A munkanélküliség, a bedőlt hitelek, és az elvándorlás - ezek a legfőbb okai annak, hogy az emberek egyre nagyobb számban válnak meg értékeik

A kereskedők azt mondják, a legtöbb általuk megvásárolt termék eladása mögött szomorú és tragikus emberi sorsok húzódnak.

"Ez egy 5.1-es erősítő, ennek 60, 70, 80 ezer forint körül van a bolti ára, és 15-20 ezer nálunk!" - mutatja a győri üzlettulajdonos. A komplett házimozi-rendszert, akárcsak boltban található televíziókat és DVD-lejátszókat 1-2 éve vásárolták. Amikor megváltak tőlük, már nem annyira a valós értékük, mint inkább a gyors pénzhez jutás érdekelte a tulajdonosukat. Akárcsak az antik könyveknek, a kottás füzeteknek, vagy ennek a herendi porcelánkészletnek az eladóit.

Wingler Béla üzlettulajdonos, Győr:

"A biciklitől elkezdve a hamutartóig, a lámpáig mindent behoznak. Most már a herendijét, a kristályát eladta, pénze nincs, és maradnak az olyan tárgyak, amelyek annyira nem értékesek, és már jönnek azok is."

Volt például, aki egy láboson akart túladni. Az érte kapott 500 forint is átmeneti segítséget jelentett, a napi kenyérrevalót.

Horváth János üzletvezető, Győr:

"Elsírta magát a hölgy, hogy már napok óta nem evett, és apróságai vannak, már nem tud mást eladni. A lánya külföldön él. Nem panaszkodnak az emberek, beletörődnek a sorsukba, és nem kérnek segítséget, hanem próbálnak a legapróbb dolgaiktól is megválni."

Az eladói mellett a vásárlói érdeklődés is erősödik a használtcikk- üzletek iránt. A jó minőségű, olcsó árúra van kereslet, de sokszor a százezres, nemritkán milliós holmikat csak kis haszonnal, az eredeti ár töredékéért lehet továbbadni. Ha pedig a vásárolt termék hibás, a reklamációnak nincs sok értelme.

Simon István igazgató, Győr-Moson-Sopron Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelet:

"Az érvényben lévő jogszabályok nem érvényesek a használtcikk-termékekre, tulajdonképpen a ptk. szabályozza a termékek kereskedését, és a polgári törvénykönyv azt írja, hogy a használt termékekre egy év szavatosságot kötelesek vállalni. Ettél eltérő szerződés semmis. Tehát legalább egy évet kötelesek vállalni, de ez tulajdonképpen nem sokat jelent a vásárló számára."

Akinél olyan termék hibásodik meg ugyanis, amelyet használtként vásárolt, vagy reklamál és megegyezik a kereskedővel, vagy mehet a bíróságra és a békéltető testület elé. Ha az eladó elutasítja a vásárló kifogásait, a fogyasztóvédelem is tehetetlen.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.