Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2017. Április 21. 17:09, péntek | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Mintegy 19 ezer embert tartanak nyilván a terrorizmushoz köthetően Belgiumban

Mintegy 19 ezer embert tartanak nyilván a terrorizmushoz köthetően Belgiumban

Mintegy 19 ezer embert tartanak nyilván a terrorizmushoz köthetően Belgiumban, a nyilvántartottak száma hét év alatt több mint 900 százalékkal emelkedett

- közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Libre Belgique belga napilap pénteken.

A lap információi szerint a belga rendőrségi adatbázisban amíg 2010-ben mintegy 1800 terrorizmushoz köthetők, vagy velük szimpatizálók adatait rögzítették, addig a terrorveszély szempontjából szélsőséges nézeteket valók, vagy terrorszervezettel rokonszenvezők száma 2017 első négy hónapjára megközelítette a 19 ezret. Az adatok tanúsága szerint az emelkedés 7 éve alatt 907 százalékos.

Jan Jambon belga belügyminiszter elmondta, az adatok nem csak a terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekmények elkövetőinek, vagy az azokhoz köthetők adatait tartalmazzák. A rendőrségi adatbázisban rögzítettek nem mindegyike követett el, vagy kísérelt meg terrorista támadást. Sokan vannak közöttük olyanok, akiknek telefonján, számítógépén, vagy közösségi oldalaikon talált információk alapján bebizonyosodott, hogy szimpatizálnak, vagy valamilyen formában kapcsolatot tartanak terrorista csoport tagjaival, vagy azok családtagjaival.

A miniszter elmondta azt is, hogy az adatbázisban mintegy 2200 olyan ember is szerepel, akik terrorizmushoz nem köthetők, ugyanakkor szélsőségesen radikális nézeteket vallanak. Ezek közé gyakran olyan hozzátartozók, köztük nők tartoznak, akiknek családtagja terrorizmushoz köthető tevékenységet végzett, vagy tervezett elkövetni - közölte a belga belügyminiszter.

Címkék: belgium, terrorizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.