Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Szeptember 05. 12:24, hétfő | Helyi
Forrás: V

Mintegy 400 múzeum és kiállítóhely csatlakozik idén a Mozaik Múzeumtúrához

Mintegy 400 múzeum és kiállítóhely csatlakozik idén a Mozaik Múzeumtúrához

Mintegy 400 múzeum és kiállítóhely csatlakozik idén a Mozaik Múzeumtúra kezdeményezéshez, amelynek célja a múzeumok sokszínű kulturális kínálatának népszerűsítése a 8-16 éves korosztályban.

Az eredetileg 2014-ben elindult program az eddigi tapasztalatok fényében jelentősen átalakul, a papíralapú matricagyűjtés helyét digitális matricák veszik át, amelyeket a résztvevő múzeumokban kihelyezett információs táblák azonosítóinak leolvasásával tölthetnek le okostelefonra a fiatalok - mondta el Kemecsi Lajos, a programot megvalósító Néprajzi Múzeum főigazgatója hétfőn Budapesten.
Hozzáfűzte: a virtuális teret eszközként felhasználva a valódi tárlatokkal, gyűjteményekkel és hiteles történetekkel rendelkező múzeumok világába szeretnék elhívni a gyerekeket. A Mozaik Múzeumtúra játékosai 12 matrica megszerzése után válhatnak bronz-, 24 után ezüst-, 36 után pedig aranyfokozatú múzeumtúrázóvá.
A kulturális intézmények társadalmi hasznosságát nem lehet megítélni a látogatószámok függvényében, ehelyett azt érdemes figyelembe venni, hogy a múzeumok alkalmasak-e az identitást erősíteni, az aktuális kérdésekre értékes és hiteles válaszokat adni - fogalmazott Kemecsi Lajos, aki szerint a Mozaik Múzeumtúra feladata segíteni, hogy ezek a válaszok eljussanak a közönséghez.
Doncsev András, a kezdeményezés anyagi hátterét biztosító Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke az eseményen hangsúlyozta: az elmúlt három évben mintegy 300 millió forintot - az induláskor 130 millió, majd évi 50-50 millió forintot - költöttek meghívásos pályázatokon a Mozaik Múzeumtúrára, amely kezdetben az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében valósult meg.
A mai információs dömpingben az egyetlen mód felhívni az emberek figyelmét az értékekre a projektalapú, fesztiválszerű megjelenés - fűzte hozzá Doncsev András, aki üdvözölte, hogy a Mozaik Múzeumtúra részeként hatállomásos országos roadshow indul, amelynek célja a matricagyűjtő-játék népszerűsítése.
Kemecsi Lajos a részleteket ismertetve elmondta: a roadshow első állomása a kecskeméti Katona József Múzeumban lesz szeptember 16-án, ezt követően Székesfehérvárott, Miskolcon, Pécsett, Győrben és Debrecenben is sokszínű kulturális és művészeti programokkal, koncertekkel, exkluzív tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a Mozaik Múzeumtúrára.
Emellett két tematikus múzeumtúrát is indítanak az ősz folyamán, a Tájak-Korok-Múzeumok elnevezésű egynapos program Debrecenben és Vácott invitálja a fiatalokat a helyi kiállítóhelyek, kulturális nevezetességek és értékek megismerésére. Szintén indul túra az 1956-os eseményekkel foglalkozó fővárosi időszaki kiállítások bemutatására is.
Szeretnénk megértetni a 8-16 éves korosztállyal, hogy nem kötelező, hanem érdemes múzeumba jönni - tette hozzá a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

forrás: MTI

A győri programok részletei az alábbi linkeken olvashatók:

MOZAIK MÚZEUMTÚRA ROADSHOW – LAPRÓL LAPRA

MOZAIK MÚZEUMTÚRA ROADSHOW – FÁRÓL KÉPET

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.