Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. November 29. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Mire számítsunk fenyőfa ügyben?

Mire számítsunk fenyőfa ügyben?

Méterenként három-hatezer forintért adnák a fenyők többségét idén az őstermelők - ám a fák nagy része a sok eső miatt formátlan vagy kopasz. A kifogástalan külsejű fa jóval többe kerül. Az árusok szerint idén a normand lesz a slá

A lucfenyő métere várhatóan háromezer, az ezüsté ötezer forint lesz, a normand fenyő pedig 10-15 százalékkal is drágulhat. Az őstermelők mégis úgy látják: idén is a normand fenyő lesz a sláger. Az utóbbi években ezt vásárolták leginkább, így hiánycikk lett. Eddig külföldről, elsősorban Dániából érkezett ilyen, de mostanra ott is elfogyott. „Nem méterre megy most már a fenyő, hanem be van kategorizálva, aminek van egy ára. Ezek, ha méterárban gondolkodunk, akkor eddig 5-6 ezer forintba kerültek, most biztos, hogy több lesz” – fogalmazta meg Péntek Géza őstermelő.

A legismertebb fajta a luc, ebből viszont túlkínálat várható. Ezt a fát évek óta egyre kevesebben vásárolják, annak ellenére, hogy ez a legolcsóbb. Akinek kevés a pénze, inkább kisebbet vesz a drágább fajtákból, a normandból az ezüstből, vagy a douglasból. A felvásárlási árak évek óta nem emelkedtek. „A permetszerek, vegyszerek ára, amivel a fenyőt meg kell védenünk, emelkedett. Viszont az árakban ezt nem tudjuk érvényesíteni, mert az emberek zsebében egyre kevesebb a pénz” – közölte Imre Csaba őstermelő.

Az idei csapadékos időjárás miatt kevesebb a szép formájú fa. Nagy részüknek hiányos a teteje. Aki tehát kifogástalan külsejűt szeretne, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: