Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Július 12. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt.

Mit kell tenni, ha patkányt látunk?

Mit kell tenni, ha patkányt látunk?

Ha eső, akkor csatorna, ha csatorna, akkor patkány. Kinek kell ilyenkor szólni? Tudta, hogy a kóbor macskáknak kitett, és otthagyott eleség odaszoktatja a patkányokat?

A patkány valószínűleg az egyetlen szőrös állat, amit egyöntetű utálat övez. Rendkívül kártékony, hihetetlenül jól alkalmazkodó állatfaj. A kártékony rágcsálókkal időnként Győrben is találkozhatunk. A Pannon-Víz Zrt. a Győrben található mintegy 2700 db csatorna aknánál évente négy alkalommal végeztet ütemterv szerinti rágcsáló irtást – tudtuk meg Hoffer Gábortól, a társaság győri üzemmérnökség vezetőjétől. Az irtások számát egyébként idén emeltük meg az eddigi kettőről évi négy alkalomra.
Időnként a vízmű diszpécserszolgálatához is érkezik lakossági bejelentés patkányokról. Legutóbb a Bajcsy Zsilinszky útról jelentkezett egyik közös képviselő, aki felemelte a csatornanyílást és egy jókora patkány nézett szemközt vele. A bejelentés alapján a csatornaszolgáltató megbízott gázmestere elvégezte a rágcsálóirtást és a a szakemberek kijavították patkányfúrás okozta hibát. A győri csatornahálózaton évtizedek óta Sipák Lajos gázmester irtja a rágcsálókat. A patkány igen óvatos gyanakvó állat – mondja Sipák Lajos. A hagyományos csapdák teljesen hatástalanok. Ha látják, hogy egyik társuk elpusztult, már nem esznek a kirakott méregből. Lassan ölő szerrel lehet csak eredményesen irtani, 5-8 nap után várható az eredmény. A méreg belső vérzést okoz, az állatok ettől elgyengülnek, és elpusztulnak. A gázmester csak közterületi csatornákon dolgozhat, a patkányjáratok viszont egyáltalán nem veszik figyelembe a tulajdonviszonyokat. A lakóközösségek is megrendelhetik, vagy elvégezhetik a patkányirtást, ami néhány ezer forintos kiadást jelent egy panel épület esetében. Sipák Lajos még egy dolgot ajánl: sok helyen a kóbor macskáknak kitett, és otthagyott eleség odaszoktatja a patkányokat. Célszerű mindig csak annyit kitenni, amit a cicák rövid idő alatt el is tudnak fogyasztani.
A közterületen észlelt patkányokról a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve győri, pannonhalmi, téti kistérségi népegészségügyi intézete felé személyesen, levélben, illetve telefonon tehetünk bejelentést: (96/310-622)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.