Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Május 08. 07:35, szombat | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Mit mondanak a szavak?

Mit mondanak a szavak?

Érdekes kutatást tett közzé a napokban a Pew Research Center. Felmérésében azt vizsgálta, milyen értékeket társítanak az amerikaiak olyan kifejezésekhez, mint a kapitalizmus, a szocializmus vagy épp a milícia. Az eredmények szerint a szoci

Politikai retorika


A Pew központ felmérésében kilenc, a politikai retorikában gyakran alkalmazott szóhoz és kifejezéshez társított reakciókat vizsgálta. Megállapításaik szerint a szocializmus kifejezését inkább negatívan értékelik, míg a kapitalizmust inkább pozitívan, de az arányok egyik szó esetében sem utalnak jelentős többségi állásfoglalásra.

A válaszok szerint a kapitalizmus kifejezését 52 százaléknyian értékelik pozitívan, és 37 százaléknyian negatívan, míg a szocializmus szóhoz 29 százalék társít pozitív értékeket és 59 százalék negatív gondolatokat. Fontos ugyanakkor, hogy a válaszadók értékelése pártszimpátia szerinti megoszlásban látványos eltéréseket mutat. Míg a republikánusok 77 százaléka számára bír negatív értékekkel a szocializmus, és 62 százaléka értékeli pozitívan a kapitalizmust, addig a demokraták közel hasonló arányban értékelik pozitívan és negatívan mindkét kifejezést. Utóbbiak 44 százaléka pozitívan reagált a szocializmus kifejezésére, 47 százaléka pedig a kapitalizmus gondolatára. Közel ugyanezek az arányok állnak a negatív oldalán is: a demokrata szavazók 43-43 százaléka számára mindkét szó negatív tartalommal bír.


A nemek értékelése között is kimutatható különbség, bár nem olyan jelentős. A nők néhány százalékkal többen reagálnak pozitívan a szocializmus, valamelyest kevesebben a kapitalizmus kifejezésére, mint a férfiak. A korcsoportokat tekintve az eredmények szerint az életkor előrehaladtával csökken a szocializmust pozitívan és nő a kapitalizmust pozitívan értékelők aránya. Míg a harminc éven aluliak közel azonos arányban értékelik a két kifejezést (43% pozitívan, 48-49% negatívan), addig a 65 éven felüliek 14 százaléka társít csak pozitív és 73 százaléka negatív értékeket a szocializmushoz, míg 56 százalék értékeli pozitívan és 29 százalék negatívan a kapitalizmust.


Milícia és család


A felmérés szerint az amerikaiak legnagyobb arányban a családi értékek kifejezését értelmezik pozitívan, míg a legtöbben a milícia szóhoz társítanak negatív gondolatokat. Előbbire a megkérdezettek 89 százaléka pozitívan reagált, igaz, meglepő módon 9 százalék negatív érzelmeket társított hozzá. A fegyveres szolgálatot nem hivatásszerűen, hanem társadalmi munkában végző szervezeteket takaró milícia kifejezéshez ezzel szemben 65 százalék társított negatív és 21 százalék pozitív konnotációt.

A két kifejezés esetében egyébként ismételten különbséget mutat a pártszimpátia szerinti bontás. A republikánusok 94, a demokraták csak 83 százaléka számára jelentenek pozitívumot a családi értékek. Ugyanakkor a milícia kifejezését az utóbbiaknak 70, míg az előbbieknek 59 százaléka utasítja el.

 

Polgárjog, állami jog

A korábban említettek mellett a kutatók az állampolgári jogok, szabadságjogok, állami jogok, libertarianizmus és progresszivitás kifejezését is vizsgálták.

A progresszivitás kifejezését 68 százalék pozitívan, 23 százalék negatívan értékelte, míg az autoritarizmus ellentettjeként használt libertarianizmusra 38 százalék reagált pozitívan, 37 százalék pedig negatívan. Az állami jogokat és polgári szabadságjogokat a megkérdezettek bő kétharmada pozitív kifejezésnek, mintegy 15 százaléka negatív kifejezésnek találta, miközben az állampolgári jogokhoz közel 90 százalék pozitív, 10 százalék negatív értékeket társított.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.