Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2016. November 13. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Stipkovits Veronika

Mitől lesz jobb a kedvünk télen?

Mitől lesz jobb a kedvünk télen?

Lassan megérkezik a tél, a rövid nappalok, hosszú éjszakák időszaka. Ilyenkor az ember teste és lelke melegre és kényeztetésre vágyik.

Betegségek és hangulati ingadozások sokkal gyakrabban fordulhatnak elő, mint a meleg nyári időszakban. Ezeken a tüneteken remekül lehet segíteni az aromaterápia számos módszerével.

A növényi olajok jótékony hatását már évezredek óta ismeri az emberiség. Őseink az illatot az isteni földi megnyilvánulásaként, közvetítő kapocsként, anyag és lélek összeolvadásaként értelmezték.
Napjainkban ismét nagy divatja van az illóolajoknak. Felhasználhatjuk őket terápiás célokra, különböző betegségek megelőzésére, vagy a már kialakult tünetek enyhítésére. Készíthetünk a segítségükkel fürdővizeket, masszázsolajokat és parfümöket. Párologtatva is remekül kifejtik a hatásukat, ezért levegőillatosítóként, fertőtlenítenek, javítják a hangulatot és serkentik, vagy éppen megnyugtatják az elmét és a testet. Lakóterekben, irodákban egyaránt jól használhatók. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kívánt hatás elérésének érdekében, csak természetes, tiszta olajokat érdemes felhasználni. A kereskedelemben található illóolajok nem csak árukban, de eredetükben, tisztaságukban és hatóanyagaikban is jelentős eltéréseket mutatnak. Manapság a valódi növényi eredetű illóolajokat gyakran helyettesítik szintetikus vegyületekkel. A legtöbb parfüm és kozmetikum már csak nyomokban tartalmaz valódi növényi kivonatokat, és ez jellemző a füstölők és a párologtatásra szánt készítmények többségére is. Ha valóban szeretnénk élvezni az illóolajok gyógyhatását, mindig győződjünk meg vásárláskor a termék eredetéről és összetételéről.

Az illóolajok felhasználásakor vegyük figyelembe, hogy például egyes összetevőik allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékeny egyéneknél, emelhetik, vagy éppen csökkenthetik a vérnyomást, illetve némelyikük csak hígítva vagy külsőleg alkalmazható. Ezért is érdemes az illóolajok alkalmazása előtt utánanézni a felhasználásuk ajánlott módjának.

Íme, pár tipp a terek illatosítására, testi-lelki egészségünk megőrzésére:

Párologtatáshoz tegyünk néhány csepp illóolajat a zsebkendőnkre, ágytakaróra, aromalámpába, textilre, radiátorra (vigyázat, elektromos fűtőberendezésekre ne tegyünk!), vagy hígítva porlasztóba.

Népszerű illatok a téli időszakra:

Narancs: enyhíti a légúti megbetegedések, a pollenallergia tüneteit, az egyik legjobb természetes stressz oldó, hatékonyan oldja a szorongást. Kellemesen friss és jókedvre hangoló illat.

Citromfű: úgy tartják, felvidít, élénkít és energizál. Segít visszanyerni a szellem tisztaságát és összpontosító képességét, elsősorban idegi megterhelés esetén.

Rózsa: antidepresszáns, antiszeptikus, vírus és baktériumölő, afrodiziákum, méregtelenítő, szívtonizáló és vérnyomáscsökkentő. Óriási segítséget nyújt szomorúság, lesúlytottság és érzelmi traumák esetén. Micheline Arcier, az Aromaterapeuták Nemzetközi Szövetségének egyik első nagy tanítója szerint „a rózsa elűzi a szomorúságot”.

Levendula: nyugtató és kiegyensúlyozó, enyhíti a heves érzelmeket: frusztráltságot, ingerlékenységet, ideges aggodalmaskodást, pánikot és álmatlanságot (de vigyázat, túl nagy koncentrációban pontosan az ellenkező hatást váltja ki – álmatlanságot okozhat). Baktérium és vírusölő.

Teafaolaj: általános fertőtlenítőszer, elpusztítja a gombákat, baktériumokat, vírusokat. Erősíti a szervezet ellenálló képességét, megnyugtat, erőt ad, segíti a logikus gondolkodást és a koncentrálóképességet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 09:14, kedd | Helyi

A harmadik legjobb magyar intézmény lett a Széchenyi István Egyetem az Európai Egyetemi Játékokon

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyertek a Debrecenben és Miskolcon megrendezett Európai Egyetemi Játékokon.

2024. Július 30. 08:13, kedd | Helyi

A győrszentiváni önkéntes tűzoltók is kaptak támogatást

Hétszázezer forint támogatást nyert el a katasztrófavédelem pályázatán a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület, üzemeltetésre pedig 128 ezer forinthoz jutottak hozzá egy polgári védelmi kiíráson.

2024. Július 30. 07:12, kedd | Helyi

Osztalékfizetéseket ellenőriztek a Győr-Moson-Sopron vármegyei NAV revizorai

A revizorok összevetették a cégek beszámolóit, a NAV rendszereinek adatait és vizsgálták a taggyűlési határozatokat is.

2024. Július 29. 09:13, hétfő | Helyi

Ilyen meglepetésre nem számítottunk

A Hanyi nyár bevételét a farádi Vöröskeresztes Alapszervezet kapta.