Városlista
2024. április 14, vasárnap - Tibor

Hírek

2024. Március 21. 10:14, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Mobilparkolás kisokos: Minden, amit tudni érdemes!

Mobilparkolás kisokos: Minden, amit tudni érdemes!

A mobil mindig kéznél van, így parkolásnál is nagy szolgálatot tehet. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan működik és miért érdemes ezt a megoldást választani.

Mi az a mobilparkolás?

Magyarországon mobilparkolásnak általában a mobillal fizetett kültéri parkolást hívjuk, ezért írásunkban is ezzel foglalkozunk.

Természetesen a mobil ezernyi más módon is megkönnyítheti a parkolást – a parkolóház kiválasztásától egészen a parkolási oktatóvideókig –, most azonban azoknak szeretnénk segíteni, akik parkolójegy vásárlására használnák mobiljukat.

Hogyan működik a gyakorlatban?

A mobilparkolást többféleképpen is intézhetjük: ha nincs mobilnetünk vagy idegenkedünk az alkalmazások használatától, SMS-ben is megoldható, azonban minden egyéb helyzetben érdemes lehet egy megfelelő alkalmazást letölteni.

Mobilparkolás SMS-ben

Ha SMS-ben szeretnék intézni mobilparkolásunkat, először is meg kell tudnunk, pontosan melyik parkolási zónában tartózkodunk. Zónánként eltérő ugyanis a telefonszám, amelyre az SMS-t kell küldeni.

Az adott parkolási zónához tartozó telefonszámot megtalálhatjuk a közelünkben lévő parkolóórán. Mindig egy 06 20 763 kezdetű számra kell írnunk ( a 20 helyére mobilszolgáltatónktól függően 30 vagy 70 is kerülhet): az utolsó négy számjegy mindenütt az adott zóna négyjegyű kódja.

Hogy pontosan milyen számra és milyen üzenetet kell küldeni a parkolás megkezdésekor, illetve befejezésekor, az szolgáltatónként eltérhet, de általában első használatkor az autó rendszámának beküldésével indíthatjuk el a folyamatot, majd később elég annyit írnunk, hogy START. Ha befejezzük a parkolást, általában a STOP üzenetet kell elküldenünk az adott zónához tartozó számra.

A legtöbb szolgáltatónál előre befizethetünk egy fix időre szóló parkolási díjat is, ekkor a lezáró, STOP szövegű SMS-re már nincs szükség.

Mobilparkolás alkalmazás segítségével

A legtöbb mobilszolgáltatónak van olyan alkalmazása, amely segít a mobil parkolás intézésben is, emellett számos független alkalmazás is létezik a témában.

Nagy előnyük az SMS-es megoldáshoz képest, hogy a telefon GPS-e segítségével automatikusan képesek meghatározni a parkolási zónát, így nem kell kiszállni és parkolóautomatát keresni ahhoz, hogy elkezdhessük az ügyintézést.

Hátrányuk ugyanakkor, hogy használatukhoz mindenképp internetkapcsolatra van szükség – akár mobilneten, akár wifin keresztül.

Az alkalmazások ugyanazokat a lehetőségeket kínálják, mint az SMS-es parkolójegybefizetés: segítségükkel előre kifizethetjük a parkolást fix időtartamra (például 60 percre), de választhatjuk a határozatlan idejű, más néven “start-stop” fizetési módot is. Ráadásul az alkalmazások sok esetben az SMS-parkolásnál olcsóbb megoldást is nyújthatnak..

Miért érdemes a parkolást telefonról intézni?

- A hagyományos parkolóautomatás fizetéshez képest az SMS-ben vagy alkalmazásban történő fizetésnek számtalan előnye van.

- Határozatlan idejű parkolás választása esetén biztosan nem fizetünk feleslegesen többet, mint amennyit kellett volna.

- Előre beállíthatjuk a parkolás kezdetét, például másnap reggelre is.
Fix idejű parkolásnál nem kell visszamennünk a parkolóautomatához, ha esetleg mégis tovább maradnánk a tervezettnél.

- 15 perccel a fixen, előre befizetett parkolási idő lejárta előtt automatikus figyelmeztetést kapunk a mobilunkra.

- A kapott visszaigazolást könnyen megtalálhatjuk a telefonon, ha esetleg később szükségünk van rá – szemben a papír alapú hagyományos parkolójeggyel, ami könnyebben elkeveredhet.

- Nem kell az apróval bajlódni

Címkék: mobilparkolás, yettel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt

2024. Március 26. 08:09, kedd | PR

Vékonyabb és hatékonyabb a grafitos hőszigetelés

A grafitos hőszigeteléssel plusz egy mosdó vagy gardrób nyerhető, alacsonyabb rezsi mellett

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről