Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2011. December 15. 06:41, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Ámokfutás után: egy perc az áldozatokért

Ámokfutás után: egy perc az áldozatokért

Egyperces csenddel emlékeztek szerdán a belgiumi országrész, Vallónia parlamentjében a liege-i keddi ámokfutás ártatlan áldozataira.

Az orvosszakértői vélemény időközben megerősítette, hogy a mészárlás elkövetője, a város egyik forgalmas terén kézigránátot dobáló és géppisztolyból lövöldöző Nordine Amrani még a szörnyű tett előtt ölte meg azt a 45 éves nőt, akinek holttestét a férfi otthonában találták meg.

Amranit már mintegy 20 alkalommal ítélték el különböző bűncselekmények – többek között fegyver- és kábítószer-birtoklás, illetve orgazdaság – miatt. 2010. október 8-án feltételesen helyezték szabadlábra közel háromévnyi börtönbüntetés után. A 33 éves férfit kedden egyébként rendőrségi meghallgatásra idézték be egy „erkölcsi vétséggel" összefüggésben, ismeretlen tettes ellen tett feljelentés alapján.

A férfit valószínűleg az nyugtalanította, hogy az újabb feljelentés nyomán esetleg vissza kell térnie a börtönbe – mondta ügyvédje. Így azután ahelyett, hogy megjelent volna a liege -i igazságügyi palotában, inkább a Saint Lambert térre, a város egyik legforgalmasabb terére ment, ahol kézigránátokat dobált, és vaktában lövöldözött a tömegre, majd öngyilkosságot követett el, agyonlőtte magát – közölte Danielle Reynders államügyész, hozzáfűzve, a tettes nem hagyott hátra üzenetet, amelyben megmagyarázta volna tettét.

Amrani a téren egy 15 és 17 éves fiatallal, illetve egy 17 hónapos csecsemővel, majd önmagával végzett. A szerda esti helyzetkép szerint a 125 sebesült közül öt válságos állapotban van. Legtöbben középiskolások sebesültek meg, akik vizsga után hazatérőben, autóbuszra várakoztak.

A merénylő otthonában négy évvel ezelőtt a hatóságok mintegy 9500 fegyveralkatrészt, illetve tucatnyi fegyvert találtak annak ellenére, hogy nem volt fegyverviselési engedélye. Belgiumban egy 2006-os törvény értelmében megnehezítették a fegyverek vásárlását és tartását, minden típusát engedélykötelessé téve. Korábban csupán egy egyszerű regisztrációhoz kötötték a sport- és vadászfegyverek beszerzését, és csak a háborús fegyverek vásárlásához kellett előzetes engedély.

Akkoriban 2 millióra becsülték a hatóságok az országban található lőfegyverek számát, amelyek közül mintegy 800 ezer volt nyilvántartásban. Belgiumban a hatályos jogszabály szerint nem kerülhet magántulajdonba semmiféle gránát, a tilalom alól csak a paintballozáshoz használt füstgránát képez kivételt. Egykori ügyvédje elmondta: volt védencét megviselték az ellene lefolytatott vizsgálatok, és úgy érezte, hogy üldözi őt a rendőrség.

Címkék: Liege

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 07:00, péntek | Külföld

Újabb csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést,

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen

2022. Június 30. 07:00, csütörtök | Külföld

Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.