Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. Október 18. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Monorierdei szörnyűség: nem kártalanították a hozzátartozókat

Monorierdei szörnyűség: nem kártalanították a hozzátartozókat

Két év után sem kártalanította az állam a monorierdei vonatbaleset egyik halálos áldozatának családját. A MÁV elismerte felelősségét a szerencsétlenségben, a biztosító azonban addig nem utal, amíg nem egyeznek meg a családdal az össz

Dajka Krisztián édesapja 2008. október 6-án, a monorierdei vasúti szerencsétlenségben vesztette életét. Akkor rohant bele a Pest megyei település vasútállomása előtt a fővárosba tartó Hajdú Intercitybe egy személyvonat. A nyugdíjas férfi, aki 30 évig a vasúttársaság alkalmazottja volt, a hátsó szerelvényben ült. A balesetben négyen haltak meg, 44-en pedig megsérültek. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök aznap megrendülten nyilatkozott a tragédiáról.

A szocialista kormányfő az elhunytak családjának és a sérülteknek anyagi és erkölcsi kártalanítást ígért. A vasúttársaság azt írta közleményében: ha bebizonyosodik hogy hibáztak, a felelősségbiztosítás keretén túl is be lehet nyújtani kárigényt, aminek az összegét 30 napon belül kifizeti a biztosító, ha az elbíráláshoz minden feltétel adott. Dajka József fia szerint azonban a kártérítés más családoknál sem történt meg.

A MÁV később elismerte a felelősségét, a biztosítótársaság pedig fizetett előleget, de az összeg csak negyede annak, amit a hozzátartozók kérnek.

„Nem látom azt, hogy bármiféle hajlandóság lenne arra, hogy ezeket a dolgokat kulturáltan megoldjuk, és hogy azt a fájdalmat, amit egy család ilyenkor elszenved, legalább ilyen formában megpróbálják könnyíteni” – mondta el Dajka Krisztián.

A Generali-Providenica Biztosító a Hír Televízió kérdésére közleményében azt írta: megvizsgálták a család kárigényét, és a kért összegnek kevesebb mint felét tartják jogosnak. Hozzátették: ha ezt Dajkáék elfogadják, a fennmaradó összeget hajlandóak kifizetni. A család az Orbán-kormány igazságügyi miniszterétől is vizsgálatot kért.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kijelentette: „a kormány eddig is törekedett arra, hogy minden esetben –, ahol az elmúlt években elmaradt az állam felelősségének vállalása – kiegyenlítse a számlát az állampolgárokkal szemben. Hozzátette: ha ez a levél megérkezik a minisztériumba, ugyanúgy ki fogják vizsgálni ezt az ügyet is, „hiszen az nem tartható, hogy emberek kártérítés nélkül veszítsék el hozzátartozóikat”.

A család a MÁV és a biztosító beperlését tervezi.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV