Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 26. 07:50, péntek | Belföld

Montrealban lesz Jankovics Marcell filmjének világpremierje

Montrealban lesz Jankovics Marcell filmjének világpremierje

Július 29-én mutatja be először Jankovics Marcell: a Fehérlófia kultfilmjének, a Filmalap és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében felújított változatát a montreáli Fantasia filmfesztivál.

A Los-Angeles-i, 1984-ben megrendezett animációs olimpián minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választott magyar alkotás teljeskörű, 4K felbontású digitális restaurálása és világforgalmazása a Filmalap és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében valósult meg. Ennek köszönhetően újra világszerte látható lesz az egyetemes animáció történet kiemelkedő alkotása.

Az 1981-ben bemutatott, kultuszfilmmé vált Fehérlófia cselekménye az avar, hun és magyar mondavilág jelképtárából építkezik.
"Ez külföldön a legsikeresebb filmem. 1982-ben Ottawában, ahol a fesztivál zsűrijében voltam, versenyen kívül vetítették. A kanadai animációsfilm-rendező Frédéric Back, aki akkor a fesztivál fődíját nyerte és az amerikai filmkritikus, Charles Solomon zsűritársamnak köszönhettem, hogy a Fehérlófia felkerült arra a listára, ahonnan 1984-ben beválasztották minden idők legjobb animációs filmjei közé." - idézi fel Jankovics Marcell második egészestés filmje nemzetközi sikerét.

A Fehérlófia különleges absztrakt, szimbolikus mesefilm, amelynek szereplői kozmikus-természeti archetípusokat jelenítenek meg. A pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek. Feltűnőek a villámlásszerű alakzatok és mandalaszerű kompozíciók. A film hangzásvilága is rendkívüli: a kevés emberi párbeszédet ambientszerű effektusokból álló kísérőzene egészíti ki. Az egyetemes igazságokat megfogalmazó mitikus történetet a film egyúttal aktualizálja is: a hernyótalpas tanksárkány vagy a szmogban úszó felhőkarcoló-rengeteg az atomkorszakra és az ökokatasztrófákra utal.

A Fehérlófia korabeli fogadtatásáról Jankovics így vall:
"Eredetileg magyar népmesének készült, az észak-amerikai siker elsősorban a pszichedelikus hangulatot árasztó színvilágnak és az ezoterikus zenének szólt. Vajda István zenéje még a tibeti lámákra is utalt – és ez divat lett akkoriban. Ezért is szokták a Fehérlófiá-t a Beatles-filmekkel összefüggésbe hozni. Sokan kérdezték, hogy használtam-e alkotás közben tudatmódosító szereket. Nagy kultusza lett a Fehérlófiá-nak, rajongói tábor alakult ki körülötte: például egy kolumbiai, heavy metal rajongó – erre a zenére elképesztő „saját művet" csinált a filmből. A Bëlga nevű magyar zenekar pedig elrappelte az egészet. Mindezek megtalálhatók az interneten.

A film képének restaurálása az amerikai Arbelos munkája, a fényelés és a hangrestaurálás a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmlabor igazgatóságán készült. „Ez egy újjászületés. Restaurálás közben úgy csodálkoztam rá a filmemre, mint egy gyerek."

A felújított Fehérlófia magyarországi premierje a Budapesti Klasszikus Film Maraton ingyenes szabadtéri vetítésén lesz a Szent István Bazilika előtt szeptember első hetében.

Forrás: origo.hu

Főkép: Filmalap

Kép: kulturpart.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.