Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 30. 10:25, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Moszkva felmondta a kábítószer-ellenes együttműködést Washingtonnal

Moszkva felmondta a kábítószer-ellenes együttműködést Washingtonnal

Moszkva felmondta a kormányközi kábítószer-ellenes és belügyi együttműködési megállapodást Washingtonnal - az erről szóló utasítás szerdán jelent meg a kormány honlapján.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a külügyminisztérium kezdeményezésére döntött a 2002. szeptember 25-én kötött kormányközi megállapodás felmondásáról. A tárca szerint a belügyi együttműködésről szóló egyezmény nem felel meg a realitásoknak, és kimerítette lehetőségeit - jelentette az Interfax.
A Vlagyimir Putyin első államfői ciklusa alatt született együttműködési megállapodásra azért volt szükség, mivel az orosz állami költségvetésből nem tudták kellő mértében támogatni egyebek között a kábítószer- és az emberkereskedelem, a pénzmosás, a kibertámadások, valamint a terrorizmus elleni bűnüldözési programokat - emlékeztetett az orosz hírügynökség.
Az orosz-amerikai kormányközi belügyi együttműködési megállapodás felmondása a bejelentésről szóló hivatalos orosz értesítés Washingtonba érkezését követő három hónap múlva válik hatályossá.
Az Interfax felidézte: a múlt pénteken Washington bejelentette, hogy kilép az államfői szinten létrehozott amerikai-orosz bizottság polgári társadalmi kérdésekkel foglalkozó munkacsoportjából. Moszkva erre hivatalos reagálást helyezett kilátásba.
Thomas Melia, a demokrácia és az emberi jogok kérdéseivel foglakozó amerikai helyettes külügyi államtitkár azzal indokolta a lépést az Interfaxnak, hogy az orosz vezetés a polgári társadalom elleni intézkedéseket vezetett be, ezért a munkacsoport nem felel meg céljának és annak a hatékony fórumnak, amely a civil szféra erősítését szolgálná.
A magas rangú amerikai kormánytisztviselő azt is hozzátette, hogy ennek ellenére az orosz kormánnyal folytatják az együttműködést. A korrupció és az emberkereskedelem elleni küzdelemmel, a gyermekekkel és a börtönökben uralkodó helyzettel kapcsolatos kérdésekkel a polgári társadalmi munkacsoport alá rendelt csoportokban foglalkoznak.
Az orosz törvényhozás 2012. május 7-ét, Vlagyimir Putyin államfői posztra beiktatását követően a társadalmi és politikai szervezetek működését szigorító számtalan törvényt fogadott el.
Az új jogszabályokkal Oroszországban egyebek között jelentősen megnövelték a gyülekezési törvény megsértőire kiszabható büntetési tételeket. A külföldi támogatással működő, politikai tevékenységet folytató nem kormányzati szervezeteket arra kötelezték, hogy külföldi ügynökként vetessék magukat nyilvántartásba, majd a múlt év végén az amerikai Magnyitszkij-záradékra válaszul azt is megtiltották, hogy orosz gyermekeket amerikai állampolgárok vegyenek örökbe.

Címkék: Oroszország-USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése