Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. November 15. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: Magyar Tűzoltó Szövetség

MTSZ közlemény: szén-monoxid mérgezés, lakástüzek megelőzése

MTSZ közlemény: szén-monoxid mérgezés, lakástüzek megelőzése

A Magyar Tűzoltó Szövetség ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a lakástüzek és a szén-monoxid mérgezések jelentős része kis odafigyeléssel sok esetben megelőzhető lenne, hiszen legtöbbször figyelmetlenség, feledékenység a szer

A lakástüzek egyik legjellemzőbb forrása a nyílt láng használata; példaként a hagyományos tüzelési berendezések, így a kályhák, a kandallók említhetők, illetve a legtöbb tűzeset a konyhákban keletkezett az olaj vagy a zsír belobbanása miatt. Az égő olajat tilos vízzel oltani, mert nagyobb veszélyt és súlyos égési sérüléseket is okozhat!

Az említett fűtőberendezések közelében éghető anyagokat tárolni nem szabad, ugyanis azok a kipattanó parázstól vagy a hőtől lángra kaphatnak. Tipikus esetnek nevezhető, amikor a kandalló vagy kályha fölé teregetett ruhák meggyulladnak. A másik jellemző ok a gyertyák nem megfelelő használata, amelyek könnyen tüzet okozhatnak. Az elektromos zárlat miatt is keletkezhet lakástűz, amely ellen úgy lehet védekezni, hogy a készülékeket használat után nemcsak készenléti állapotba helyezzük, hanem leválasztjuk a hálózatról, hosszabb ideig tartó távollét esetén pedig kihúzzuk a konnektorból. Továbbá a lakás elektromos hálózatát időnként szakemberrel célszerű átnézetni.

Az ágyban dohányzás is a gyakoribb okok közé sorolható.

A gyerekek elől pedig ugyanolyan gondosan el kell zárni az öngyújtót és a gyufát, mint a gyógyszereket, vegyszereket. A lakástüzek sérültjei, illetve áldozatai többnyire kisgyermekek, idős, esetleg beteg személyek, mert ők még, vagy már nem tudnak megfelelő módon reagálni veszélyhelyzetben.

Szintén visszatérő probléma a szén-monoxid mérgezés, mert ez a gáz a levegőnél valamivel könnyebb, színtelen, szagtalan, nehezen érzékelhető, viszont a gázkészülékek karbantartásával vagy jelzőkészülék beszerzésével a veszély megelőzhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma