Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2010. Április 28. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Mucha szépséges nőit mutatják be Pécsett

Mucha szépséges nőit mutatják be Pécsett

A szecesszió egyik legjelentősebb és legérdekesebb művésze, a festő, grafikus, díszlettervező, iparművész Alfons Mucha munkásságát mutatja be a Pécsi Galéria a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A tárlat április

Mucha sajátos, különleges tehetsége legteljesebben a díszítő grafikában nyilvánult meg. Ennek köszönheti mindmáig élő hírnevét. Bár művészetét a szecesszióra jellemző kígyózó indák, stilizált növényi motívumok, buja vonalvezetés, szépséges nőalakok jellemzik, nem vallotta magáénak az art nouveau elveit, nézeteit inkább a szimbolizmussal rokonította. A dekorativitás nála anatómiai pontossággal párosul.


A kiállítás keretében megtekinthető egy 86 darabos eredeti fotóanyag, amelyet Mucha készített modelljeiről, s ebben a formában még nem volt látható. Kiállításra kerülnek könyvillusztrációi, kiadványai is. A Pécsi Galéria Mucha-tárlata április 30. és június 6. között lesz látható a Széchenyi téri kiállítóteremben - közölte a Pécs2010 Sajtóiroda.


(MNO)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 11:00, péntek | Belföld

Tetőzik a kánikula

Pénteken tetőzik a hőség - írta az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2022. Július 01. 10:09, péntek | Belföld

Mától dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok

Mintegy háromezer munkáltató jelezte eddig igényét mintegy 14 ezer egyetemista, középiskolás vakációs foglalkoztatására a bértámogatást biztosító programban.

2022. Július 01. 08:45, péntek | Belföld

Orbán: a háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

2022. Július 01. 08:00, péntek | Belföld

Szombaton 41 strandon indul a Mozdulj Balaton!

Idén 34 Balaton-parti település 41 strandja csatlakozott a szombaton startoló Mozdulj Balaton! szabadidősport-rendezvénysorozathoz, melynek során ingyenes, szervezett sportlehetőségekkel várják az érdeklődőket