Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2011. Október 10. 08:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Műemléki védelem alatt: megmenekült a festői szépségű bakonyi vasút

Műemléki védelem alatt: megmenekült a festői szépségű bakonyi vasút

Ugyan a szocialista kormányok az elmúlt 8 évben háromszor akarták megszűntetni, a százéves bakonyi vasút, s ezzel a Győr-Veszprém közötti vonalszakasz a tiltakozások eredményeként mégis megmaradt.

Hogy a vonatközlekedés a jövőben ne kerüljön veszélybe, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Cuha-völgyét műemléki jelentőségű területté nyilvánította, amelyen a következő években turisztikai célú fejlesztések kezdődnek.

Vasárnap a megmentett vasútvonalat ünnepelték a vonalért kiálló civilek, közéleti személyiségek és a turisták.

Maron István, Mór: "Mint négygyermekes családapa, szívesen túrázok ilyen vidéken, és ha úgy jön ki a lépés, a vasúttal végigmegyünk, egy maradandó élmény a gyerekek számára".

A bakonyi vasutat az állítólagos kihasználatlanság, és a pályaudvarok gazdaságtalan fenntartása miatt akarták a szocialista kormányok megszűntetni. A civilek tiltakozásul 14 ezer aláírást gyűjtöttek.

Bari Ferencné, Baja: "Semmi szín alatt se! Én úgy gondolom, hogy forgalma van bőségesen, tehát van itt turista épp elég."

A személyszállítás részleges korlátozása miatt így is előfordult, hogy egy-két állomásépületet megrongáltak.

"Gy. Ferenc és Bajnai Gordon, vajon ők hogyan fognak majd elszámolni ezzel?" - tette fel a kérdést az öt éve létrejött Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség ügyvivője. A szervezet fellépésére előbb ideiglenes, majd idén augusztusban teljes műemléki védettséget nyert a vonalszakasz.

Berki Zoltán ügyvivő, Bakonyvasút Szövetség: "Borzasztó belegondolni, hogyha tényleg nem lépünk fel, ezek az urak, ezek ugyanúgy, mint Marci hevesen, azt sem tudni hol, de élik világukat, és itt most már rozsdás, foghíjas síneket látnánk, bevert ablakú állomásépületeket, és csak egy szörnyű torzó lenne itt, és ma már a felújításra nem volna lehetőség."

A kormány több állomásépületet is műemlékké nyilvánított, és tervben van a turisztikai célú fejlesztés beindítása is.

Kara Ákos országgyűlési képviselő, Fidesz-KDNP: "A tavalyi kormányváltás után született egy nagyon határozott politikai szándék, hogy szükség van erre a vonalszakaszra, én azt gondolom, hogy a mostani döntés az egy plusz erő, az a megmaradásnak a záloga."

A turisták mellett a Győr és Veszprém közötti vonalon naponta közel ezer munkába és iskolába járó diák utazik naponta.

Címkék: Bakony, Cuha-völgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 15. 08:11, csütörtök | Helyi

Még nem kell aggódni a FLIRT miatt Győrben

A járványügyi szabályok betartásával megelőzhető, hogy iskolakezdéskor berobbanjanak a fertőző megbetegedések.

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.