Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Július 03. 08:25, kedd | Helyi

Múltidéző Szent László Napok Győrben

Múltidéző Szent László Napok Győrben

Hétvégén nagy sikerrel, sok látogatóval zajlott Győrben a Szent László Napok.

Legendás Lovagkirályunk alakja a Győrben őrzött hermával egyértelműen a városhoz köthető.

A nagy tömegeket vonzó Szent László Napok, a kort megidéző időutazás, ahol a látogatók középkort idéző környezetben bolyongva találkozhatnak a hajdani királyi város hétköznapi pillanataival és kiváltságos, ünnepi eseményeivel.

Emlékére, idén is életre kelt a hagyomány, a szent uralkodó előtt tisztelgett Győr városa és a szervező Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ.

A háromnapos Szent László Napok eseményre ellátogató vendégeket lovagkort idéző hangulat, lovasszínházi bemutató, kézműves forgatag, mesterség bemutatók, korhű jelmezes felvonulás, jurták, lovagi táborok, harci tornák, játszóházak, koncertek várták a belvárosban és az Aranyparton.

Pénteken délelőtt a felvonulás mellett, "Szent László és a lovagkor történetei – Legendás lovagkirályunk és a lovagkor emlékezete Győrben" címmel zajlott tematikus séta, Husz Anikó, a Gyere Győrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetője, a kort megidéző, izgalmas történet meséléseivel.

Szent László és a kun vitéz legendáját feldolgozó lovasszínházi zenés show is igazán különleges élményt nyújtott mindazoknak, akik szombaton este kint voltak az Aranyparton. A főszerepet, a kun varázslóasszonyt Papadimitriu Athina formálta meg. A színésznő elmondta, hogy 7-8 éve került bele a lovasszínházi produkciókba.

Az előadás producer és látványtervezője Tóth Szilárd; zeneszerzője és rendezője Derzsi György, a szöveget pedig Pesti-Nagy Kati írta. Közreműködtek a Győri Ördöglovasok és a „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület.

A szereplők Szent László: Borbély Richárd; Tymotheus, lovag: Sípos Imre; Kun varázslóasszony: Papadimitriu Athina; Egy asszony: Kecskés Tímea; Kun vezér: Sándor Dávid és a Pap: Jegercsik Csaba - voltak.

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, amely hét éve költözött az Aranypartra.

Összeállította: Csobay Dániel

Forrás: mufegyor.hu

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.